galéria megtekintése

Kevesebb lesz a mentőöv

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 15. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Leállt a Földközi-tengeren eddig rengeteg emberéletet megmentő, Olaszország által finanszírozott tengeri művelet, amely helyett új, európai, de kisebb akció indul. Félő, hogy több lesz a halálos baleset, még veszélyesebb lesz a menekülők átkelése.

Fahad Abdul Kariem az egyik pillanatban még helyet akart csinálni a hajóra felszálló újabb menekültnek, a másik pillanatban már a Földközi-tengerben küzdött az életéért. A hajó a vízen ringott, hatszáz utasa – kétszer annyi, mint ahányan elfértek volna – pedig kétségbeesetten próbált kapaszkodót találni.

Afrikai menekültek májusbana a san Giorgio olasz hadihajón. Sokan nem ilyen szerencsések
Afrikai menekültek májusbana a san Giorgio olasz hadihajón. Sokan nem ilyen szerencsések
Giorgio Perottino / Reuters

„Egy idő után lebegő testeket láttam mindenütt… a barátomat, Aymant azonban sehol sem találtam” – nyilatkozta a The Guardiannek Kariem, aki a barátjával ellentétben túlélte a líbiai partok közelében történt szerencsétlenséget. Életét az olasz haditengerészetnek köszönheti, amely az afrikai, közel-keleti és ázsiai migránsokat szállító hajó segítségére sietett. A szíriai férfi végül Dániában telepedett le, de a térségben dúló konfliktusok elől naponta menekülő társai már aligha lesznek ilyen szerencsések.

 

A sok ezer ember életét megmentő Mare Nostrum művelet ugyanis a hónap elején befejezte működését. Az olasz hatóságok tavaly októberben – a közel 400 halálos áldozattal járó lampedusai hajótörést követően – döntöttek úgy, hogy nem nézik tovább tétlenül, amint hazájukat jobb élet reményében elhagyó emberek tömegesen vesznek oda a Földközi-tengeren. A kutató-mentő akciót nemzetközi elismerés övezte, hiszen az olaszok egészen a líbiai partokig mentek, hogy kihalásszák a bajba jutott embereket.

A több hajóval, repülőgéppel, helikopterrel és tengeralattjáróval működő akció havi kilencmillió eurójába került az olasz államnak. A kormány többször is jelezte, hogy az Európába igyekvő menekültek helyzetének rendezése nem csupán Olaszország problémája. Idén eddig 130 ezren kísérelték meg elérni Európát, főként Líbiából indulva, ahonnan fejenként egy–ötezer dollárért szállítják át a csempészek az embereket.

Az elsősorban eritreai, szíriai és fekete-afrikai menekültekkel telezsúfolt lélekvesztők azonban gyakran már a líbiai partok közelében hajótörést szenvednek – mint Kariem esetében is történt. Olaszország segélykiáltásaira azonban nem érkezett érdemi segítség, és a Mare Nostrum november elején leállt. Kezdetét vette ugyanakkor az EU határainak igazgatásáért felelős ügynökség (Frontex) által indított Triton.

Megkönnyebbülés helyett azonban felzúdulás kísérte az új akciót. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és több emberi jogi szervezet is ezrek halálát vizionálta a korábbinál szerényebb, havi hárommillió eurós költségvetéssel és gyengébb felszereléssel útjára bocsátott Triton indulása utánra. Szakértők szerint a fő probléma az, hogy az új határrendészeti akció csak Olaszország partjainak 30 mérföldes körzetében működik.

Az EU-tagországokat nem érdekli az erkölcs
Az EU-tagországokat nem érdekli a morál
Handout/Marina Militare / Reuters

– Az, hogy nem támogatják a kutatást és mentést, egybevág az EU korábbi intézkedéseivel... a tagországok meg akarják előzni, hogy a menekültek eljussanak Európába – nyilatkozta a Népszabadságnak Michael Diedring, a Menekültek és Száműzöttek Európai Tanácsának (ECRE) főtitkára, aki hangsúlyozta, hogy a menedékhez való jog része az Európai Unió Alapjogi Chartájának is.

Diedring szerint az EU, amelynek „komoly morális felelőssége van az ügyben”, pontosan tudja, hogy milyen következményekkel jár a Mare Nostrum megszüntetése. A tagországokat azonban nem érdekli a morál. Nagy-Britanniát – amely nem vesz részt a Tritonban sem – például oly kevéssé, hogy a külügy október végén írásban közölte, nem támogatja a kutató-mentő akciókat, mert az csak bátorítja a menekülteket, hogy útra keljenek. „Ezzel lényegében azt mondják, hogy ha hagyjuk vízbe fulladni az embereket, az majd elijeszti a többieket” – mutat rá a szakember.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.