Közel a megállapodás az atomtárgyalásokban

Haszan Róhani iráni elnök szerint sokat haladtak előre a nukleáris megállapodásról szóló tárgyalások, és hamarosan megszülethet a végső megállapodás.

„Nincs semmi olyan, amit ne lehetne megoldani, bár továbbra is akadnak nézeteltérések – nyilatkoztam Róhani az állami médiának a tárgyalásokról, amelyeket Irán és hat nyugati ország péntek délután függesztett fel a svájci Lausanne-ban, írja a BBC.

John Kerry amerikai külügyminiszter ma szintén közleményben nyilatkozott a tárgyalásokról, és elmondta, hogy haladást értek el, így ideje a kemény döntések meghozatalának.

„Még nem értünk a célba... a politikai szándékon és a kemény döntéshozatalon múlik" – mondta Kerry, majd hozzátette, hogy szombaton találkozik az európai felekkel, és megbeszélik a megoldatlan iráni ügyeket. Lausanne-ba jövő héten tér vissza, hogy kiderítse, „lehetséges-e vagy sem" a megállapodás.

Mint azt korábban megírtuk, egy Reutersnek név nélkül nyilatkozó nyugati tisztségviselő szerint a nézeteltérések még mindig igen mélyek a tárgyalófelek között, noha a múlt évben sikerült előrehaladást elérni Irán nukleáris terveinek korlátozásában. Különösen Franciaország igényel a mostaninál még egyértelműbb korlátozásokat, hogy Teherán ne juthasson atomfegyverhez.

A tárgyalások pénteken állítólag azért szakadtak meg, mert az iráni küldöttség közölte a hat partnerével, így az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína delegációjával, hogy haza kell utazniuk Teheránba Haszan Róhani elnök 90 éves édesanyjának a halála miatt. Ekkor állapodtak meg a tanácskozás elnapolásáról a jövő hétre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.