Obama videón üzent az irániaknak

Irán és a hat nyugati ország péntek délután felfüggesztette a nukleáris megállapodásról a tárgyalásokat a svájci Lausanne-ban, ám megegyeztek, hogy a jövő héten újra összeülnek a még nyitott kérdések megoldására. Közben Barack Obama elnök felhívást intézett Teheránhoz, hogy engedje szabadon három amerikai foglyát.
Egy Reutersnek név nélkül nyilatkozó nyugati tisztségviselő szerint a nézeteltérések még mindig igen mélyek a tárgyalófelek között, noha a múlt évben sikerült előrehaladást elérni Irán nukleáris terveinek korlátozásában. Különösen Franciaország igényel a mostaninál még egyértelműbb korlátozásokat, hogy Teherán ne juthasson atomfegyverhez.

A tárgyalások pénteken állítólag azért szakadtak meg, mert az iráni küldöttség közölte a hat partnerével, így az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína delegációjával, hogy haza kell utazniuk Teheránba Haszan Róhani elnök 90 éves édesanyjának a halála miatt. Ekkor állapodtak meg a tanácskozás elnapolásáról a jövő hétre.

Előzetesen John Kerry amerikai külügyminiszter Ernest Moniz energetikai államtitkár társaságában tárgyalt Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel és az Iráni Atomenergetikai Szervezet vezetőjével, Ali Akbar Szalehivel. – Nagyon fontos ponthoz érkeztünk a megbeszélésen. Egy vagy két kritikus ügy van, miként maradt még egy vagy két másik pont is a többi kérdésben – mondta Zarif újságíróknak. Szerinte nagyon jó volt a tárgyalás Kerryvel, de még várni kell annak meg válaszolásával, hogy sikerül-e végső eredményre jutni – tette hozzá az iráni külügyminiszter. A közlés szerint szerdán folytatják a megbeszéléseket, de a helyszínt nem nevezték meg.

Szombaton kezdődik egyébként az iráni újév ünnepe. Ebből az alkalomból Barack Obama amerikai elnök videoüzenetet intézett az iráni néphez, hangsúlyozva, hogy „évtizedek óta" most kínálkozik a legjobb lehetőség a kapcsolatok javítására a két ország között. Obama ugyanakkor felszólította az iráni kormányt, hogy azonnal engedjen szabadon három letartóztatott amerikait, Saeed Abedinit, Amir Hekmatit és a Washington Post riporterét, Jason Rezaiant. Ugyancsak kérte a teheráni hatóságok segítségét a nyolc éve Iránban eltűnt magándetektív, volt FBI-os Robert Levinson felkutatásában.

Abedinit, egy iráni-amerikai keresztény lelkipásztort 2013-ban ítéltek nyolc évi börtönre Irán nemzetbiztonságának veszélyeztetése vádjával, amiért 2000 és 2005 között keresztény gyülekezeteket próbált szervezni. Az egykori amerikai haditengerész Hekmatit még 2011-ben vették őrizetbe kémkedésért, amikor a Teheránban élő nagymamáját látogatta meg. Az ugyancsak kettős állampolgár Rezaian a Washington Post teheráni irodájának volt a vezetője, immár nyolc hónapja tartják börtönben, Obama szerint alaptalan és üres vádakkal. Az amerikai elnök az iráni újév alkalmából kérte az iráni hatóságokat, hogy tegyék lehetővé, hogy a három amerikai állampolgár találkozhasson családjával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.