Megtalálták az egyiptomi gép roncsait

Pénteken az eltűnt egyiptomi gépből származó roncsokra bukkantak a hatóságok, erősítette meg a BBC-nek a légitársaság szóvivője. Továbbra sem lehet azonban tudni, mi történt a géppel és a fedélzetén tartózkodó 66 emberrel.

Péntek hajnalban Christiane Amanpour, a CNN munkatársa még azt osztotta meg Twitteren, hogy az egyiptomi alelnök tévesnek minősítette az ország korábbi közleményét a roncsok megtalálásáról. Péntek délben azonban közölte az EgyiptAir, hogy valóban felfedeztek a tengeren a repülőből származó törmeléket.   

Csütörtök hajnalban tűnt el a radarok szeme elől az EgyptAir MS804-es járata. A gép 56 utassal és a 10 fős személyzettel – a kapitány, az első tiszt, 5 főnyi légiutas-kísérő és 3 légi marsall – a fedélzetén szerdán 23:09-kor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint csütörtök hajnalban 2:39-kor látták utoljára. Az utasok többségében egyiptomi állampolgárok voltak – 30-an –, rajtuk kívül 15 francia, 2 iraki, illetve egy-egy brit, belga, kuvaiti, szaúdi, szudáni, csádi, portugál, algériai és egy kanadai állampolgár ült a gépen. 

A légitársaság tájékoztatása szerint a repülőgép 10 mérföldet tett meg Egyiptom légterében, mielőtt eltűnt. 37 000 láb, körülbelül 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett. A flightradar24.com járatkövető honlap adatai szerint az eltűnt repülő egy 2003-ban gyártott Airbus A320-as, utolsó ismert helyzete pedig a Földközi-tenger felett volt.

Gyászoló hozzátartozók a kairói reptéren
Amr Dalsh / Reuters

Az egyiptomi, a francia és a görög hatóságok is óvatosan kezelik a gép eltűnésének okát. Az egyiptomi fél a statisztikákra hivatkozva valószínűsítette, hogy terrortámadás történt, nem a gép műszaki állapotával volt probléma. A franciák számára ez lenne a rosszabb forgatókönyv, mivel ez a már így is szigorított és terrorellenes intézkedésekkel dolgozó rendszer teljes átvilágításához vezetne, hogy kiderítsék, hogy kerülhetett a merénylő vagy a pokolgép a repülőre.

Az egyiptomiak tegnap már bejelentették, hogy rábukkantak a roncsra, amit a görögök cáfoltak. Péntek hajnalban aztán az egyiptomi alelnök is tévesnek minősítette az ország korábbi közleményét a roncsok megtalálásáról. A tengeren folyó kutatás során több törmelékdarabot is találtak, azonban egyik sem a keresett gépről származik.

Az egyiptomi és görög hatóságok együtt folytatják a kutatást, amelyben a CNN értesülései szerint az Egyesült Államok haditengerészete is segít. 

Az Egyesült Államok két elnökjelöltje az egyiptomi gép katasztrófáját is muníciónak használja egyre személyesebb csatározásukban. Az általános politikai óvatossággal mit sem törődő Donald Trump ezúttal sem hazudtolta meg magát. Már azelőtt megosztotta véleményét az üggyel kapcsolatban, hogy bármilyen konkrétum rendelkezésre állt volna. Trump egyértelműen terrorista akciót sejt a gép eltűnése mögött Twitter-üzenete szerint, amit később meg is erősített, leszögezve, hogy mindenki téved, aki nem hiszi el, hogy a gépet felrobbantották. 

Hillary Clinton a fentiekre reagálva a CNN-en kijelentette, hogy Trumpnak nincsenek meg a képességei ahhoz hogy ő legyen az Egyesült Államok elnöke, ahogy ez ebben a reakciójában is megmutatkozott. A pénzember szerint a terrorizmus és a Trump által szinte szinonimaként használt iszlám ellen keményebb fellépésre van szükség, amit sem a jelenlegi elnök, Barack Obama, sem a másik jelölt, Clinton nem tud biztosítani. Az iparmágnás nem riad vissza az unortodox megoldásoktól sem. Korábban javasolta, hogy a terroristák családtagjait a kormány ejtse túszul, és használják őket zsarolási alapnak a merénylők ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.