Kivégezték a magyar óvónő gyilkosát

Az Egyesült Arab Emírségek hétfőn kivégezte a magyar óvónő gyilkosát. Ala'a Badr Abdullah al-Hashemi később bombamerényletet kísérelt meg egy amerikai-egyiptomi orvos ellen – tájékoztatott a nemzeti hírügynökség, a WAM.

Hashemit június 29-én ítélték halálra terrorizmus vádjával Ryan Ibolya meggyilkolásáért. December 14-én, Abu Dzabi egyik bevásárlóközpontjának mosdójában szúrta le az óvónőt, akinek tizenegy éves ikerfiai a közelben várták anyjukat.

A vádak között szerepelt egy amerikai-egyiptomi orvos ellen megkísérelt bombamerénylet is. Hashemi egy robbanószerkezetet helyezett el az orvos lakásának ajtaja előtt mindössze néhány órával az emberölés után. Az eszközt azonban sikeresen hatástalanították a bíróságon bemutatott bizonyítékok alapján.

A harmincegy éves al-Hashemit bűnösnek találták abban is, hogy közösségi oldalak segítségével terjesztett terrorista ideológiát a kormányt támadva, illetve támadások végrehajtásához adott pénzt katonai szervezeteknek. A rendőrség szerint Hashemi az internet hatására radikalizálódott, és nem konkrétan amerikai áldozatot keresett, hanem egy véletlenszerűen kiválasztott külföldit akart megölni.

A jelentés nem tért ki arra, hogy milyen módszerrel hajtották végre a halálbüntetést, de a Gulf News biztonsági tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy Hashemit kivégzőosztag elé állították.

A helyi napilap, a The National információi szerint Hashemi azt mondta az ügyészeknek, hogy azért követte el a bűncselekményeket, mert a nemzetbiztonság ügynökei letartóztatták a férjét, hogy kikérdezzék a feltételezett katonai kapcsolatairól. Bosszút akart állni a férjéért, és meg akarta félemlíteni elsősorban az amerikai, angol és francia állampolgárokat. A tárgyaláson már arra is hivatkozott, hogy mentális betegsége áll a tettei hátterében, úgy jellemezve magát, mint akit démoni erők szálltak meg. Az újság beszámolója szerint a tárgyaláson hol könnyekben tört ki, hol nevetésben. A bíróság által elrendelt vizsgálat azonban beszámíthatónak találta.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet, amely ellenzi a halálbüntetést, bírálta a büntetést, mivel a nőt elítélő bíróság döntése ellen nincs lehetőség fellebbezésre. „A nemzetközi jog értelmében a jogszerű eljárás egyik garanciája a fellebbezéshez való jog” – mondta el a Reutersnek az Amnesty munkatársa, Mansoureh Mills.

A turistaközpontnak számító olajexportőr országban ritkák a külföldieket ért támadások, de a közelmúltban a környező országokban – mint Szaúd-Arábia vagy Kuvait – történt iszlamista támadások miatt itt is fokozott a készültség. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.