Kitiltották a Magyar Nemzet volt tudósítóját az Európai Parlamentből

Lovas István egy vödör művért akart adni a holland liberális képviselőnek, Sophie in ’t Veldnek. Az épületegyüttesbe hivatalosan jövő március 15-ig nem mehet be. Szeretené, ha a kitiltása aörökre szólna.
Egy palesztin gyerekek vérét jelképező vödörnyi piros folyadék miatt kitiltották az Európai Parlamentből Lovas Istvánt, az Orbán-kormányhoz közeli napilap, a Magyar Nemzet volt brüsszeli tudósítóját. Lovas a művért egy holland liberális képviselőnek, Sophie in 't Veldnek akarta odaadni, ígérete szerint televíziós kamerák előtt, amire Francesca R. Ratti parlamenti főtitkárhelyettes egy levélben 2015. március 15-ig kitiltotta az épületegyüttesből.

Lovas erre a levélre a Facebookon úgy válaszolt, szeretné, ha kitiltás örökre szólna. „Ennek az az oka, hogy nem akarok belépni gyáva szolgákkal teli épületbe, akik Oroszország elleni szankciókat után epedeznek, de a világ minden kincséért se hangoztatnának hasonló fenyegetést – nem is szólva a tettekről, netán az EU-Izrael társulási szerződés megszüntetésének vagy korlátozásának kilátásba helyezésével –, ha Izrael további emberirtást, háborús bűnt vagy az emberi(es)ség (angolul: crime against humanity) elleni bűntetteket hajt végre, vagy pedig teljesen kiüríti a megszállt palesztin területeket őslakosaitól" – idéz a 444 a Magyar Nemzet volt tudósítójának az indoklásából.

Lovas a saját bevallása szerint a kitiltás ellenére sem tett le arról, hogy végül átadja a művérrel töltött vödröt Veldnek és még egyet Guy Verhofstadt volt belga kormányfőnek, a liberális EP-frakció, az ALDE vezetőjének. Ratti csak egy pohárral kapna a kitiltás miatt. A Magyar Nemzet volt brüsszeli tudósítója a maga részéről egyébként a „Példátlan eset az Európai Parlamentben: egy ajándék felajábnlása miatt újságíró belépési jogának elvétele” felkiáltással számolt be az ügyről.

Lovast hivatalosan költségtakarékossági intézkedések keretében szeptemberben bocsátották el a Magyar Nemzettől. A konzervatív napilap több más ismert újságírójával – például Kulcsár Annával, Ugró Miklóssal és Torkos Matilddal – együtt. A volt brüsszeli tudósító a Széles Gábor tulajdonában lévő EchoTV-nél folytatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.