Kis koalíciós, nagy liberális siker

Várhatóan a konzervatív-liberális koalíció vezetheti tovább a németországi Alsó-Szászország tartományt, a kormány többsége azonban minimálisra csökkent a vasárnapi helyi törvényhozási választás első részeredményein alapuló becslések szerint. A liberálisok nagy hajrán vannak túl: tíz százalékot kaptak úgy, hogy pár napja meg ennek csak alig a felét jósolták nekik.

A konzervatív CDU és a liberális FDP valószínűleg összesen 73 helyet szerez meg a hannoveri tartományi gyűlésben, a 2003 óta kormányzó koalíció leváltására készülő szociáldemokraták (SPD) és Zöldek pedig várhatóan együtt 72 helyet nyertek el a ZDF országos közszolgálati televízió röviddel 20 óra előtt készült becslése szerint. A konzervatívok és a liberálisok a másik országos közszolgálati csatorna, az ARD becslése szerint is csupán egy mandátummal szereztek többet, mint a tartományi gyűlésbe bejutott másik két párt együtt. 

Az ARD későbbi exit pollja azt vetíti előre, hogy a CDU-FDP koalíció marad kormányon, és 68 képviselője lesz, eggyel több, mint az SPD-Zöldek koalíciónak.

A nagy siker azoké a liberálisoké, akik hatalmas hátrányból küzdötték fel magukat. Az FDP népszerűsége pár napja még öt százalék körül mozgott, egy huszáros hajrával azonban hatalmasat léptek előre – és tartották hatalomban magukat a kereszténydemokratákkal együtt. Bár ez utóbbival kapcsolatban 41 éves tartományi miniszterelnök, a félig skót David McAllister (CDU) urnazárás után még csak óvatosan fogalmazott, szerinte ma este még korai győztest és vesztest nyilvánítani, a liberálisok hannoveri pártközpontjában nagy volt az öröm: Patrick Döring helyi a liberális pártelnöke arról ünnepelt, ez a legjobb eredmény, amelyet az FDP elért Alsó-Szászországban.

Ami biztos, hogy az FDP vezetése egyelőre fellélegezhet: mivel a vasárnapi alsó-szászországi megméretést a pártban is sokan a szeptemberi általános választások fokmérőjének tartották, többé-kevésbé a vasárnapi szereplésen múlott, bukik-e vagy sem Philipp Rösler pártelnök az FDP éléről. Ennek kapcsán Wolgang Kubicki, a liberálisok schleswig-holsteini frakcióvezetője már egységről és „nyugalomról” beszélt. Rösler maga dönt a maradásról – tette hozzá a politikus.

A berlini pártközpont felelőssége felvetődött a másik oldalon, a szociáldemokratáknál is. Andrea Nahles SPD-főtitkár elégedettnek mondta magát ugyan a pártja alsó-szászországi teljesítményével, de éppen ennek a 32,6 százaléknak a fényében bírálta a szociáldemokrata felsővezetést, amely szerinte semmiféle hátszelet nem adott az alsó-szászországi tagszervezetnek, és inkább a kancellárjelölt, Peer Steinbrück körüli vitákkal volt elfoglalva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.