Kis híján ütközött egy orosz felderítő repülőgép Svédország felett

A pilóta kikapcsolta a transzpondert, hogy a radarok ne vegyék észre. Majdnem összeütközött egy dán utasszállítóval.

„Ez helytelen. És kifejezetten veszélyes” - reagált a történtekre Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter.

Szombaton a svéd  hatóságok közölték, hogy egy orosz katonai gép kis híján összeütközött egy Svédország déli része felett  utasszállítóval, amely Koppenhágából indult. Az utasszállító Lengyelország felé repült, dehivatalos bejelentés arról nincs, hogy melyik légitársaság gépéről van szó és hányan voltak a fedélzeten.

A svéd légierő parancsnoka, Micael Byden elmondta, hogy az orosz gép transzponderei – amelyek láthatóvá tették volna a radarok számára –, ki voltak kapcsolva. A svéd légierő vadászgépeket küldött az orosz felderítő gép után.

Byden közlése szerint az ütközés veszélye nem volt akkora, mint amikor márciusban egy Il-20 típusú, felderítést végző orosz katonai gép 100 méterre megközelített egy Koppenhágából felszállt SAS-utasszállítót.

Októberben egy idegen felségjelzésű tengeralattjáró behatolását észlelték a svéd radarok. Noha Svédország hivatalosan egyik országot sem vádolta meg a behatolással, azt állították, akkor figyeltek fel az idegen tengeralattjáróra, amikor befogtak egy orosz nyelvű segélyhívást. Oroszország tagadta, hogy az ő tengeralattjárójáról lenne szó.

A szombati esetre a moszkvai védelmi minisztérium egyelőre nem reagált.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.