Kirúgták a Vatikán bankárát

Ettore Gotti Tedeschi IOR-elnöktől hivatali mulasztás miatt vonták meg a bizalmat.

A Vatikán bankjának, a Vallási Művek Intézetének (IOR) az igazgatótanácsa csütörtökön egyhangúlag döntött a menesztés mellett. Tedeschit  hivatali mulasztás miatt, egy bizalmatlansági indítvány nyomán bocsátották el posztjáról. Ahogy egy később kiadott szűkszavú közlemény hangzik: „[a bankigazgató] nem hajtotta végre azokat a kulcsjelentőségű faladatokat, amelyek hivatalából származnak”. Az igazgatótanács ezen túl nem árult el részleteket Tedeschi kirúgásának okairól.

Ettore Gotti Tedeschi. Nem sikerült rendet tennie
Ettore Gotti Tedeschi, a Vatikáni Bank igazgatója

A bankigazgató újságírói kérdésre sem fűzött megjegyzést az elbocsátásához. „Inkább nem mondok semmit. Csúnya dolgokat mondanék, ha megszólalnék” – fogalmazott. Ő és egyik munkatársa ellen 2010-ben vizsgálat indult pénzmosás gyanúja miatt; az olasz pénzügyőrök akkor 23 millió, IOR-számlákon pihenő eurót foglaltak le.

Egy évvel korábban az olasz hatóságok már vizsgálták az IOR milliós tranzakcióit. Tedeschi, aki nem mellesleg a  pénzügyi etika szakértője, egy vezércsere keretében éppen azelőtt került az IOR élére, hogy rendet teremtsen a vatikáni számlák dzsungelében. Az olasz törvények kötelezik a bankokat, hogy minden pénzügyi tranzakciónál adja meg a megbízó nevét, valamint a művelet célját és jellegét: e gyakorlatnak az IOR-nél sok esetben állítólag nyoma sem volt.

Az olasz jegybanktól teljesen függetlenül működő IOR-t XII. Piusz pápa alapította 1942-ben. A hetvenes évekre az intézmény vezetése szügyig gázolt az átláthatatlan pénzügyi tranzakciókban, és a sajtóban megjelent vádak szerint egyik leánycége, a Banco Ambrosiano révén a maffia pénzeit mosta tisztára. Bár az IOR akkori vezetője, az 1971-től 1989-ig regnáló Paul Marcinkus érsek vádemelés nélkül megúszta az korrupciógyanús ügyeket, a BA „Isten bankárának” is nevezett vezetője, Roberto Calvi 1982-ben, az intézmény összeomlása után gyilkosság áldozata lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.