Kínzással kényszeríthették vallomásra Nyemcov gyilkosát

Az orosz Emberi Jogi Tanács egyik tagja szerint Zaur Dadajevet kényszerítették a hatóságok, hogy vallja be, ő végzett Borisz Nyemcov ellenzéki politikussal.

Andrei Babuskin kedden meglátogatta Zaur Dadajevet és Sagid Gubasovot a moszkvai börtönben. Az oroszországi Emberi Jogi Tanács képviselője megjegyezte, hogy Dadajev testén számos seb volt, ami arra utal, hogy megkínozták. Babuskin elmesélte, hogy Dadajev kezei a látogatáskor bilincsben voltak, lábait pedig összekötözték.

A Nyemcov-gyilkosság első számú gyanúsítottja azt mondta, hogy megkötözték, és két napig egy zsákot húztak a fejére. Dadajev hozzátette, hogy mivel ő bevallotta a gyilkosságát, vele együtt elfogott barátját elengedték. A férfi a bíróságon szerette volna elmondani, hogy vallatták őt ki a hatóságok, de erre - a BBC szerint - nem kapott lehetőséget.

Dadajev múlt hetén bevallotta, köze van a bűncselekményhez, az ügy többi gyanúsítottja azonban tagad. Sagid Gubasov arra hivatkozik, hogy súlyos egészségügyi problémái vannak, Hamzad Bahajev azt állítja, hogy a sajtóból értesült Nyemcov meggyilkolásáról. Különben is hat gyermek apja, mondta, és kérte szabadon bocsátását, míg Tamerlan Eszkerhanov azt állította, hogy a munkahelyén volt a merénylet időpontjában.

Dadajev azt vallotta, azért vett részt a gyilkosságban, mert Nyemcov korábban negatívan nyilatkozott az oroszországi muszlimokról, és ez sértette őt. Az ellenzéki politikus januárban, a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségét ért merényletet követően az Eho Moszkvi rádió internetes oldalán azt írta, hogy "az iszlám a középkorban" él, és "iszlám inkvizíciónak" nevezte a Párizsban elkövetett gyilkosságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.