galéria megtekintése

Beismerő vallomás a Nyemcov-gyilkosságban

5 komment

NOL

Öt embert helyezett letartóztatásba a bíróság Moszkvában Borisz Nyemcov ellenzéki politikus múlt pénteki meggyilkolásának ügyében.

Ketten – a már szombat reggel őrizetbe vett, csecsen Zaur Dadajev és Anzor Gubasov – vádlottként szerepelnek, Gubasov öccsét, Sagidot, valamint Tamerlan Eszkerhanovot és Hamzad Bahajevet pedig egyelőre gyanúsítottként kezelik a hatóságok, amelyek a merénylet indítékairól, következésképpen a megbízóról semmit sem közöltek, és arról sem tájékoztattak, hogy az elfogott férfiak közül kinek milyen szerepe volt a gyilkosságban.

Zaur Dadajev bevallotta, hogy köze vn a bűncelekményhez, de egyelőre nem világos, hogy ez miben
Zaur Dadajev bevallotta, hogy köze van a bűncselekményhez, de egyelőre nem világos, hogy ez miben áll
Maxim Shemetov / Reuters

Dadajev bevallotta, hogy köze van a bűncselekményhez, a többiek viszont tagadnak. Az ifjabb Gubasov például arra hivatkozik, hogy súlyos egészségügyi problémái vannak, Bahajev azt állítja, hogy a sajtóból értesült Nyemcov meggyilkolásáról. Különben is hat gyermek apja, mondta, és kérte szabadon bocsátását, míg Eszkerhanov azt állította, hogy a munkahelyén volt a merénylet időpontjában.

A két utóbbi gyanúsított neve egyébként vasárnap délután derült ki, addig csak az ügy másik három szereplőjéről volt információ. Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója szombat délelőtt jelentette be, hogy meghozta első eredményeit a Nyemcov-gyilkosság ügyében indított nyomozás, elfogtak Dadajevet és az idősebb Gubasovot.

 

A hírek szerint ők ülhettek abban az autóban, amellyel a Kreml melletti Bolsoj Moszkvoreckij hídról elmenekültek a tettesek, vagyis egyikük maga a gyilkos, a másik pedig a segítője lehet. Akkor további négy ember körözéséről szóltak a hírek, róluk azt feltételezték, hogy a gyilkos fegyver beszerzésében és Nyemcov megfigyelésében lehetett szerepük.

Az Oroszországhoz tartozó Ingusföld biztonsági tanácsának titkára, Albert Barahajev nem sokkal később közölte, hogy az ügyben őrizetbe vették Gubasov öccsét és egy másik férfit is. Vasárnap reggel pedig az derült ki, hogy előző nap Groznijban is kísérletet tettek egy gyanúsított elfogására, ám az ellenállt, gránátot dobott a kommandósokra, majd egy másikkal felrobbantotta magát és meghalt.

Az orosz sajtóban azonban számos, jórészt meg nem erősített értesülés látott napvilágot. Az biztosnak tűnik például, hogy a szálak Csecsenföldre, illetve a szomszédos Ingusföldre vezetnek (Dadajev családja állítólag ott él), vagyis megdőlni látszik az a feltételezés, hogy a megbízó külföldön lehet, és az ukrán titkosszolgálat állhat a merénylet hátterében. Megalapozottnak tűnő sajtójelentések arról szólnak, hogy Dadajev a csecsen belügyminisztérium egyik különleges zászlóaljában, a Szever (Észak) nevűben szolgált, méghozzá egyes hírek szerint annak parancsnokhelyetteseként.

Az orosz sajtó már olyan információra is rábukkant, hogy 2010-ben, egy csecsen belügyi egység évfordulós ünnepségén, amelyen az akkori orosz belügyminiszter, Rasid Nurgalijev és Ramzan Kadirov csecsen elnök is részt vett, több társával együtt az orosz államfő rendeletével neki adományozott kitüntetést kapott egy bizonyos Zaur Dadajev őrmester, igaz, arra nincs bizonyíték, hogy az akkori tájékoztatás a mostani gyanúsítottról vagy egy másik azonos nevű személyről szól-e. A Szever parancsnoka az Oroszország Hőse címmel is kitüntetett Alimbek Delimhanov, akinek bátyja a Kadirov elnök környezetéhez tartozó Adam az állami duma képviselője, és nevét korábban meg nem erősített feltételezések már összefüggésbe hozták a Nyemcov-gyilkossággal.

Sagid Gubasev, Tamerlan Eszkerhanov és  Hamzad Bahajev a fogdában
Sagid Gubasov, Tamerlan Eszkerhanov és Hamzad Bahajev a fogdában
Maxim Shemetov / Reuters

Gubasov, aki Dadajev unokatestvére, egy moszkvai vagy Moszkva környéki szupermarket biztonsági őre volt, de a hírek szerint mindkettejüket Ingusföldön fogták el az FSZB és a belügy különleges egységei. Azonosításukban a műszaki eszközökön, a térfigyelő kamerák és a mobiltelefon-forgalom adatain kívül az is segített, hogy – mint azt a Kommerszant moszkvai napilap internetes oldala írja – a Nyemcov elleni merényletnek véletlenül ott tartózkodó rendőrök is a szemtanúi voltak, és ők pontosabb személyleírást adtak a tettesről, mint a politikus társaságában lévő fiatal ukrán nő, Anna Durickaja, aki gyakorlatilag semmit sem látott és a sokktól szinte semmire sem emlékszik.

Az orosz sajtóban olyan értesülések is napvilágot láttak, amelyek szerint egész halállistájuk volt Nyemcov gyilkosainak. A Bloknot.ru, kevéssé ismert, főleg regionális hírekre szakosodott moszkvai internetes hírportál a rendfenntartó szervektől származó információra hivatkozva azt írta, hogy a névsorban Mihail Hodorkovszkij, a 2013 decemberében a börtönből kiszabadult volt olajmágnás, Alekszej Venyegyiktov, az Eho Moszkvi ellenzéki hangvételű rádióadó főszerkesztője és egy újságírónő szerepelt. Ez utóbbi talán az a Kszenyija Szobcsak lehet, aki nemrég a rendőrséghez fordult, mert Nyemcov keddi, moszkvai búcsúztatása után az utcán valaki azzal fenyegette meg, hogy „ő lesz a következő”. Egy Twitter-üzenetben közvetve Alekszej Navalnij ellenzéki vezető is megerősítette a lista létezését. Szerinte arra Nyemcov, Venyegyiktov, Hodorkovszkij és Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta ellenzéki újság főszerkesztője került rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.