Kínos kiszólásból soha nem elég

Épp Illinoisból jövök, ahol ott voltam egy, a „sejk templomban” életüket vesztőkre emlékező egyperces néma tiszteletadáson – büszkélkedett Mitt Romney.

Még egy kínos elszólással gazdagította gyűjteményét Mitt Romney. A republikánusok várható elnökjelöltje egy iowai kampányrendezvényen együttérzéséről biztosította a vasárnapi wisconsini merénylet áldozatainak családtagjait, ám beszédében összekeverte a szikh és a sejk szavakat. Épp Illinoisból jövök, ahol ott voltam egy, a „sejk templomban” életüket vesztőkre emlékező egyperces néma tiszteletadáson – büszkélkedett a politikus. Mindez azért is tragédia, mert a „sejk emberek” (szikheket akart mondani itt is) a világ legbékésebb és legszeretetreméltóbb emberei közé tartoznak – folytatta zavartalanul.

Az elszólásért Romney szóvivője később elnézést kért, mondván, a politikus nem akarta megsérteni a szikheket. A háttérben nem műveltségbeli hiányosságok, hanem inkább fáradtság állhat, korábban ugyanis sikerült megkülönböztetnie a két, angolul egyébként tényleg hasonló szót – írja a német Spiegel hírmagazin.

A spanyol El País is a bakit bakira halmozó Romneyn köszörüli a nyelvét: a politikus a válság sújtotta dél-európai országokhoz, köztük Görögországhoz és Spanyolországhoz hasonlította Kalifornia államot, amivel sikerült vérig sértenie az ott élőket. A demokrata vezetés alatt álló Kaliforniában valóban takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni, mert elszállt az adósság. (Romney arról nem ejtett szót, hogy az adósság éppenséggel a korábbi republikánus kormányzó, Arnold Schwarzenegger ideje alatt nőtt csaknem a háromszorosára.)  A mostani kormányzó, a demokrata Jerry Brown szóvivője az AP-nek kifakadva azt mondta: Romney jobban is megválaszthatná a beszédíróit, hogy értsenek is ahhoz, amiről beszélnek. Kalifornia egyébként már sokat javított a befektetők szemében a megítélésén – tette hozzá. Mindenesetre a spanyolok is némi meghökkenéssel vették tudomásul, hogy ők a negatív példa Romney számára. „Ha engem választanak, akkor az Egyesült Államokból nem lesz Görögország vagy Spanyolország” – mondogatja Romney előszeretettel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.