Kína bevándorlókat akar

Kiterjesztette a zöldkártyáért folyamodni jogosultak körét a kínai kormány, hogy ezzel is több szakképzett külföldi értelmiségit vonzzon az országba.
A közbiztonsági minisztérium bejelentése szerint ettől a héttől kezdve az állami laboratóriumokban, mérnöki kutatóközpontokban, állami high-tech vállalatok technológiai központjaiban és külföldi tulajdonban lévő kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezeteknél dolgozók is folyamodhatnak már kínai zöldkártyáért, vagyis állandó tartózkodási engedélyért.

Korábban erre kizárólag a gyárigazgatói vagy általános menedzser-helyettesinél magasabb vállalati pozíciókat betöltők, valamint a legalább egyetemi docensi vagy tudományos munkatársi rangokba sorolt szakemberek voltak jogosultak.
A kritériumok közt a fenti munkakörökben legalább négy év folyamatos kínai munkaviszony, rendezett adózás és büntetlen előélet szerepelnek.

A kínai zöldkártya-tulajdonosok a kínai állampolgárokkal szinte megegyező jogokat kapnak, szabadon vásárolhatnak ingatlant, fektethetnek be a hazai tőzsdéken és a külföld előtt zárt iparágakban és vállalatokban, részesülhetnek egészségügyi ellátásban és járathatják gyermekeiket kínai állami iskolákba. A dokumentum megszerzésére 2004 óta van lehetősége külföldi állampolgároknak, ám egészen a tavalyi év elejéig mindössze alig hatezren kapták meg a kártyát, ez az országban élő külföldiek tíz százalékát sem éri el. A dokumentumot, annak szigorú szabályozása miatt az egyik kínai lap korábban "a világ legnehezebben megszerezhető" zöldkártyájaként írta le.

A lazítás hátterében az áll, hogy a kínai lakosság elöregedése már most is súlyos munkaerőhiányt okoz egyes iparágakban, s a tehetségeknek az országba vonzása a kormány kiemelt politikai céljai között is szerepel.

Ráadásul a kínai statisztikák szerint a magasan kvalifikált, képzett fiatalok az egész világon a kelet-ázsiai országot hagyják ott a legnagyobb arányban, hogy külföldön keressenek munkát maguknak, tovább mélyítve a tehetséges munkaerő hiányát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.