Kifizeti a kormány a cseh elnök moszkvai útját

A cseh kabinet többszöri halasztás után szerdán úgy döntött, hogy Milos Zeman májusi moszkvai látogatásának költségeit - mintegy fél millió forintnak megfelelő összeget - a külügyi és a belügyi tárca megosztva állja.

A kormány azért halogatta heteken át ennek a határozatnak az elfogadását, mert Pavel Belobrádek, a kormánykoalícióhoz tartozó jobbközép Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL) elnöke azt szorgalmazta, hogy az elnök látogatását tekintsék magánútnak, s ne fizessék ki a költségeit.

Javaslatát csak az elmúlt héten vonta vissza, miután az államfő bejelentette: az eredeti szándékának megfelelően ugyan a hazai bírálatok ellenére Moszkvában adózik a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékének, ám a felszabadulás 70. évfordulója alkalmából a Vörös téren sorra kerülő katonai díszszemlén nem vesz részt. Ezalatt valószínűleg négyszemközti megbeszélést folytat Robert Fico szlovák kormányfővel.

Lubomír Zaorálek, a cseh diplomácia vezetője bejelentette azt is, hogy Milos Zeman május 7-én a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten emlékezik meg az elesett katonákról, ahol kirobbant a második világháború. Egy nappal később a prága-vitkovi emlékműnél helyezi el a kegyelet virágait, azután pedig a Hradzsinban nevez ki új tábornokokat, és csupán ezt követően, május 8-án este repül az orosz fővárosba, ahonnan már másnap este hazatér.

Pozsonyban egyelőre csupán az biztos, hogy Andrej Kiska nem utazik Moszkvába, inkább a zólyomi (Zvolen) és a párkányi szovjet katonai temetőben gyújt mécsest.

A pozsonyi kormányhivatal még mindig nem erősítette meg a prágai bejelentést. Megbízható értesüléseink szerint a cseh államfőhöz hasonlóan Robert Fico szlovák miniszterelnök is elutazik Moszkvába, ahol közösen kívánják megkoszorúzni az ismeretlen katona sírját, ahogy azt május 10-én Angela Merkel német kancellár tervezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.