A cseh elnök megy is, meg nem is Moszkvába

Milos Zeman, ahogy korábban már bejelentette, Moszkvában adózik a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékének, ám a felszabadulás 70. évfordulója alkalmából sorra kerülő katonai díszszemlén nem vesz részt.

A cseh elnök a látogatás során négyszemközti megbeszélést folytat Robert Fico szlovák kormányfővel, melyről csütörtökön telefonon egyezettek – közölte Jirí Ovcácek prágai elnöki szóvivő.

Ovcácek elmondta azt is, hogy Milos Zeman május 7-én a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten fog koszorúzni, ahol kirobbant a második világháború. Egy nappal később a prága-vitkovi emlékműnél helyezi el a kegyelet virágait, azután pedig a Hradzsinban nevez ki új tábornokokat, és ezt követően, május 8-án este repül az orosz fővárosba.

Bohuslav Sobotka értelmes lépésnek nevezte az államfő döntését. „Remélem, ezután már koalíciós partnereink sem ellenzik majd a moszkvai útját” – tette hozzá a cseh miniszterelnök.

Pozsonyban meglepődve fogadták a cseh elnöki szóvivő bejelentését. A kormányhivatal kommunikációs osztályán csupán annyit közöltek, hogy a prágai információt nem kommentálják.

Lapunk értesülései szerint a cseh államfőhöz hasonlóan a szlovák miniszterelnök is elutazik Moszkvába, ahol közösen kívánják megkoszorúzni az ismeretlen katona sírját, ahogy azt május 10-én Angela Merkel német kancellár tervezi.

Andrej Kiska szlovák államfő már hetekkel ezelőtt közölte, hogy nem vesz részt azon a moszkvai ünnepségen, amelyet a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendeznek. „Inkább a hazai katonai temetőkben emlékezem meg mindazokról, akik az életüket áldozták hazánk felszabadulásáért” – tette hozzá a szlovák államfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.