Kezdhetik gyűjteni az aláírásokat az Orbán-kormány ellen

Az Európai Bizottság hétfőn nyilvántartásba vette azt európai polgári kezdeményezést, amely ha sikerrel jár, megvizsgálja, hogy a magyar kormány munkája során tiszteletben tartja-e az alapvető európai értékeket. 

A polgári kezdeményezéseket általában automatikusan befogadja és nyilvántartásba veszik, azonban ebben az esetben feltehetőleg a politikailag kényes kérdés miatt a Bizottság politikai vezető testülete, a biztosok kollégiuma döntötte el múlt kedden, hogy befogadható - írja az Index.

Navracsics Tibor a kérdéses ülésről igazoltan távol volt. Levélben tiltakozott, hogy erre a kollégiumi ülésre tűzték ki az ügyet.  

A kezdeményező Európai Humanista Föderáció ügyvezető igazgatója, Pierre-Arnaud Perrouty elmondta, általában új jogszabály alkotását javasolják polgári kezdeményezésben. Azonban az alapszerződésben az áll, hogy bármilyen „jogi aktusra” irányulhat, így a hetes cikk szerinti eljárás lefolytatására is. Ha az Orbán-kormánnyal szembeni fenntartásokat megalapozottnak találják – vagyis bizonyságot nyer, hogy a kabinet intézkedései sértik az alapvető értékeket és jogi normákat.

Ahhoz, hogy az eljárást valóban elindítsák, egymillió aláírás kell az Európai Unió legalább hét tagállamából.

Most egy év áll rendelkezésre az aláírásgyűjtéshez, amelynek az íveit aztán három hónapig ellenőriznek. Ezt követően a Bizottság hivatalos válaszában megindokolja, hogy kíván-e lépéseket tenni. Eddig erre három esetben került sor, és jelen esetben még évekig eltarthat, amíg a magyar kormányt esetleg felelősségre vonják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.