Kétezer éves templomot robbantott fel az Iszlám Állam

A szélsőséges szunnita szervezet felrobbantotta Palmüra egyik legjelentősebb műemlékét, a Baál-Samin templomot.

Az Iszlám Állam még májusban foglalta el Palmüra ókori romvárosát, s azóta  folyamatos pusztítást végeznek. Több mauzóleumot a földdé tettek egyenlővé és felrobbantották a Baál-Samin templomot is - írja a BBC.

Mamun Abdulkarim, a műemlékvédelmi hatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a dzsihadisták augusztus 23-án robbantottak, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű, londoni székhelyű szervezet ugyanakkor Palmüra egykori lakóira hivatkozva, akiknek sikerült elmenekülniük a szélsőséges szervezet fegyveresei elől, úgy tudja, hogy a kétezeréves templomot egy hónappal ezelőtt érte a támadás.

Az ókori római műemlék a BBC által megkérdezett szakember szerint kivételesen értékes volt, hiszen szinte teljes egészében ép maradt - mostanáig.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmüra a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik. A páratlan kulturális örökség már az Iszlám Állam bevonulása előtt, a 2011 óta tartó polgárháború során is komoly veszélyben volt és jelentős károkat szenvedett, s mióta a dzsihadisták átvették az irányítást az ókori görög-római romváros felett, a helyzet csak még rosszabb. 

Tartva attól, hogy az IS elpusztítja az ókori kincseket, több száz szobrot rejtettek el biztonságos helyen a szíriai tisztviselők. Augusztus 18-án a terroristák lefejezték Palmürában Szíria egyik legkiválóbb archeológusát, a 82 éves Khaled Aszadot, mert nem akarta elárulni, hogy hová rejtették a műemlékeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.