Két nap után bújt elő a kenyai vérengzés túlélője

A 19 éves Cynthia Cheroitich csütörtökön egy szekrényben bújt el az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet tagjai elől.

Két nappal azután, hogy fegyveresek megtámadták a Garissa városában található egyetemet és 148 emberrel végeztek, az egyik diák előbújt rejtekhelyéről. A kenyai rendőrök az épület átfésülésekor neszre lettek figyelmesek, ám hiába kérték, hogy jöjjön elő, a fiatal lány nem bízott bennük. "Honnan tudhatom, hogy tényleg a kenyai rendőrségtől vannak?" - kérdezte a rendfenntartóktól Cynthia Charotich, aki csak azután volt hajlandó előbújni, hogy a rendőrök megkérték az egyik tanárát, hogy beszéljen vele.

A 19 éves lány csütörtökön a szekrénybe bújt és ruhákkal takarta be magát. A Daily Mail információi szerint testápolót ivott, hogy szomját oltsa. Megmentése után fáradt és szomjas volt, de Cynthia Cheroitich alapvetően jól van.

A kenyai biztonsági erők négy másik túlélőt is találtak még pénteken a szomáliai határtól körülbelül 150 kilométerre fekvő egyetemi kampuszon. Joseph Nkaissery kenyai belügyminiszter elmondta, öt embert tartóztattak le a támadással kapcsolatban, a BBC azt írja, egyikük az egyetemen dolgozó biztonsági őr.

A Daily Mail szerint az őrizetbe vettek közül hárman Szomáliába akartak szökni. A kenyai kormány szerint a támadók Mohamed Mohamud, az al-Sabab egyik parancsnokának segítői voltak, őt vádolják az egyetem elleni támadás kitervelésével. A terrorvezér kézre kerítéséért 220 ezer dollárt, vagyis 60 millió forintnak megfelelő összeget ajánlottak fel.

Négy fegyveressel a helyszínen végeztek a kenyai rendőrök. Mint a belügyminiszter elmondta, a terroristák testükre robbanóanyagot szíjaztak, hogy még nagyobb pusztítást végezhessenek.

A vérengzés áldozatainak holttestét Nairobiba szállították azonosításra, mivel a helyi ravatalozók nem voltak képesek megbirkózni a munkával.

A csütörtöki mészárlásért az al-Kaidához köthető terrorcsoport vállalta a felelősséget. Szombati közleményükben azt írják, nincs az az elővigyázatosság vagy óvintézkedés, amely garantálná a kenyai lakosok biztonságát, és megakadályozna egy újabb vérfürdőt. Az al-Shabaab csoport a támadás után közölte, hogy az eset megtorlás Kenya szomáliai jelenlétéért és a kenyai muszlimok bántalmazásáért. A terrorszervezet azt ígéri, hogy a kenyai városok vérben fognak úszni, és a lakosság hosszú és borzalmas háborúra készülhet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.