Halomra lövik a keresztényeket egy kenyai egyetemen

Álarcos fegyveresek támadták meg a szomáliai határtól nem messze fekvő Garissa város egyetemét. Rendőrségi források szerint tizennégy emberrel végeztek, az épületben rekedt diákokat pedig túszul ejtették. A keresztényeket azonnal lelőtték.

Csütörtökön öt fegyveres hatolt be egy egyetemi épületbe és tűzpárbajt vívott az intézmény biztonsági őrségével. Legalább tizenöt emberrel végeztek, és hatvanan megsebesültek. Közülük harminc embert szállítottak kórházba, többségüket lőtt sebekkel kezelik- írja a Guardian. A rendőrség és a kenyai hadsereg körbevette az intézmény épületét.

A támadók a reggeli ima idején, helyi idő szerint hajnali 5 óra körül hatoltak be az épületbe, majd lőni kezdtek – mondta Milka Ndung'u, az egyik diák, akinek sikerült kimenekülnie. Joseph Nkaissery belügyminiszter szerint a 815 diákból 280-ról van biztos információ, egyelőre nem tudják, pontosan hányan lehetnek az épületben. A CNN a Kenyai Vöröskeresztre hivatkozva azt írja, 50 egyetemistát sikerült kimenekíteni.

Az egyik szemtanú, Alinoor Moulid robbantásokról számolt be, és a kimenekült diákokra hivatkozva azt mondta, a fegyveresek válogatás nélkül lőttek mindenkire, aki az egyetem épületében volt. 

A támadásért az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai al-Shabaab iszlamista milícia vállalta a felelősséget, amely 2011 óta több akciót is végrehajtott Kenyában, miután a kelet-afrikai ország csapatokat küldött Szomáliába, hogy segítséget nyújtsanak a terroristák elleni harcban.

Az al-Shabaab szóvivője közölte, azok közül a diákok közül, akiket foglyul ejtettek, a muzulmán vallásúakat elengedték. „Sok halott keresztény van az épületben, és még sok keresztényt tartunk fogva. A harcok még nem értek véget az egyetemen” - jegyezte meg.

Collins Wetangula, az egyik szemtanú az Associated Press-nek elmondta, épp zuhanyozni készült, amikor meghallotta a lövéseket. Ő és három szobatársa bezárkóztak, és hallották, ahogy a fegyveresek a szobákba benyitva  azt kérdezik, keresztények vagy muszlimok-e a bent lévők. „A keresztényeket azon nyomban lelőtték. Minden egyes lövésnél azt gondoltam, én is meghalok” - mondta. A kenyai hadsereg mentette ki őt és társait az ablakon keresztül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.