Két cseh turista fertőződött meg Zika-vírussal

Csehországban nem terjed a Zika-vírus, két személy azonban valóban elkapta ezt a kórt – jelentette be prágai rendkívüli sajtóértekezletén Svatopluk Nemecek. 

A cseh egészségügyi tárca vezetője elmondta azt is, hogy egy ostravai férfi január végén Martinique szigetén, egy nő pedig február elején a Dominikai Köztársaságban üdült. Hazatérésük után tíz nappal influenzára gyanakodva fordultak orvoshoz, néhány nap múlva a laboratóriumi vizsgálatok mutatták ki főleg a dél-amerikai térségben terjedő kór jelenlétét.

Hana Rohácová, a prága-bulovkai kórház fertőző osztályának főorvos közölte, hogy mindkét beteg állapota kielégítő, már otthonukban lábadoznak. Azt ajánlotta elsősorban a Dél-Amerikából hazatérő honfitársainak, hogy megelőzésként vizsgáltassák ki magukat, illetve legalább egy hónapig tartózkodjanak az óvszer nélküli nemi élettől. Néhány országban ugyanis kimutatták, hogy ilyen szexuális kapcsolattal másokat is megfertőzhet a trópusi országokban elkapott vírus.

Megerősítette a miniszter véleményét is, aki megnyugtatta a közvéleményt, hogy a Zika-vírus terjedésének Közép-Európában jelenleg nincsenek meg az éghajlati feltételei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.