Kelemen Hunor az RMDSZ ideológiai elkötelezettsége ellen emelt szót

Nem jobboldalinak, baloldalinak vagy liberálisnak kell lennie az RMDSZ-nek, a mindenkori kormány kisebbségpolitikájához való viszonyulása a fontos – jelentette ki szombaton, Kolozsváron, a városi szervezet alakuló ülésén Kelemen Hunor.

A Maszol.ro helyszíni beszámolója szerint a szövetségi elnök felszólalásában kitért a tíz nappal korábbi kormánybuktatási kísérletre, amelynek nyomán a miniszterelnök leváltotta Laczikó Enikő Katalin államtitkárt, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala RMDSZ által delegált vezetőjét. Ennek kapcsán Kelemen közölte: tudták, hogy a szavazatuknak következményei lesznek, és reméli, hogy a leváltási folyamat nem fog folytatódni.

A szövetség álláspontját indokolva emlékeztetett: az RMDSZ kilépett ugyan a kormányból, de nem szeretne összemosódni az ellenzéki pártokkal, ezért megszavazta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, de jelezte, hogy a szövegével nem ért egyet.

Kelemen felidézte, hogy „iszonyú erőfeszítés” volt belépni Victor Ponta szociáldemokrata kormányába, de végül be kellett látnia, hogy „nem lehet folytatni”. (Az RMDSZ a liberálisok ellenzékbe vonulása után, 2014 tavaszától tavaly novemberig volt tagja a Szociáldemokrata Párt által vezetett kormánykoalíciónak, amelyből kilépett, miután a miniszterelnök alulmaradt az elnökválasztáson, a magyarok elsöprő többsége által támogatott Klaus Johannisszal szemben.)

Kelemen Hunor szerint kérdés, hogy az erdélyi magyar közösség ideológia melletti elkötelezettséget vár-e az RMDSZ-től. Úgy vélte, nem jobboldalinak, baloldalinak vagy liberálisnak kell lennie az RMDSZ-nek, a mindenkori kormány kisebbségpolitikájához való viszonyulása a fontos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.