galéria megtekintése

Bosszút állnak a magyarokon Romániában?

1 komment

Bosszút állhat a kormányzati struktúrákban tevékenykedő magyar tisztségviselőkön a szociáldemokrata kormány, amiért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megszavazta a liberális ellenzék bizalmatlansági indítványát. A lehetőséget Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vetette fel az indítvány vitája során.

Victor Ponta kormánya túlélte a bizalmatlansági indítványt, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 170 törvényhozója kezdeményezett azután, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt a miniszterelnök ellen. A keddi szavazáson mindössze 207 voks gyűlt össze a szükséges 276 helyett. A PNL szerint Európában példátlan, hogy egy kormányt bíróság elé állított politikus irányítson, Ponta ragaszkodása a bársonyszékhez mérhetetlen károkat okoz Románia imázsának.

A parlamenti vita idején a PNL néhány ezer, buszokkal Bukarestbe szállított szimpatizánsa követelte a törvényhozás bejáratánál Victor Ponta leváltását. Az eredetileg 15 ezresre tervezett megmozdulást ironizálva Ponta megjegyezte: az ellenzék szervezési képességét mutatja, hogy

„több a csendőr, mint a tüntető".

 

Emlékeztetett, hogy 2012 nyarán, amikor a szociáldemokraták a liberálisokkal együtt megbuktatták a PNL-be időközben beolvadt demokraták kormányát, alternatív programot és kormánynévsort mutattak be. Meglátása szerint az ellenzék hiteltelen, hiszen meg sem próbál alternatívát kínálni a jelenlegi kormányra.

Victor Ponta szónokol a parlamentben a bizalmatlansági szavazás előtt
Victor Ponta szónokol a parlamentben a bizalmatlansági szavazás előtt
REUTERS/Inquam Photos

Ezt kifogásolta Kelemen Hunor szövetségi elnök is, aki felszólalásában bejelentette, hogy az RMDSZ képviselői „ezúttal a kormány ellen fognak szavazni". Azt is hozzátette viszont, hogy a magyar honatyák voksukkal nem támogatják egyúttal a bizalmatlansági indítványt is, amellyel nem értenek egyet. Kifogásolta, hogy a dokumentum nem a kormány, hanem annak egyetlen tagja, a miniszterelnök ellen irányul, kizárólag olyan feltételezett bűncselekményekre vonatkozik, amelyeknek semmi közük Victor Ponta kormányfői tevékenységéhez. Úgy vélte, veszélyes precedens teremtene, ha olyan vádak miatt, amelyeknek semmi közük a kormány tevékenységéhez, le lehetne váltani a kabinetet.

Az RMDSZ elnöke számos okot sorakoztatott fel, amely miatt a kormánynak valóban mennie kellene. Szerinte nehezen találni a gazdasági-szociális szférában olyan területet, ahol rendjén mennek a dolgok: hiányoznak a beruházások, mélyül a szakadék a különféle társadalmi csoportok között, decentralizálás helyett egyre-másra születnek az önkormányzatokból csúfot űző intézkedések, fontos törvényi előírásokat nem alkalmaznak, ami vagy a kormány tehetetlenségének a jele, vagy az önkénynek. Szóvá tette, hogy egyes kormánytagok különféle ürügyekkel a szélsőségek és a nacionalizmus szócsöveivé váltak.

– Néhány kolléga megkérdezte, hogy a szavazatunk nem jár-e majd negatív következményekkel ránk vagy a választóinkra nézve. Szeretném remélni, hogy nem lesznek ilyen következmények, hogy 25 év után a többség és a kisebbség viszonyát nem kizárólag a parlamenti szavazás szemszögéből nézik, és nem merül fel a politikai bosszú egy parlamenti szavazás miatt – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnökének Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke válaszolt. – Nem egészen értettem, hogy amikor az RMDSZ elnöke a kabinetet bírálta, akkor az egész kormányra gondolt, vagy kihagyta belőle az RMDSZ képviselőit, akik fontos kormányzati beosztásokat töltenek be – fogalmazott a szociáldemokrata pártelnök, hozzátéve, hogy a kérdés tekinthető költőinek is, és „nincs köze egy esetleges bosszúhoz". – Jól végzik a dolgukat – tette hozzá az RMDSZ-es tisztségviselőkre utalva, majd érezhető iróniával megjegyezte: „Úgy látszik, egyedül ők végzik jól a dolgukat".

Az RMDSZ 2014 novemberében vonult ellenzékbe, miután Victor Ponta kormányfő alulmaradt az elnökválasztáson a magyarok nagy többsége által támogatott liberális Klaus Johannisszal szemben. Ugyanakkor a szövetség több képviselője – igazgatók, államtitkárok – megőrizte kormányzati tisztségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.