„Kedves” rendőrök vigyáznak a turistákra

Az EU és USA felszerelésekkel, a turisták a jelenlétükkel, a helyiek pedig szolidaritási kezdeményezésekkel támogatják a június 26-án terrortámadást elszenvedett Tunéziát. A kormány több ezer „kedves” rendőr bevetésével igyekszik garantálni a biztonságot.
„Sajnálatunkat fejezzük ki a támadás miatt, ami egy gyáva cselekedet volt” – mondta el kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Leith Ben Zakour, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal vezetője.
Egy „kedves” rendőr
Egy „kedves” rendőr
Zohra Bensemra / Reuters

Tunézia a terrorcselekmény másnapján miniszteri tanácsot tartott, amelyen rendkívüli biztonsági intézkedésekről döntöttek. A tengerpartokra 1600, a városokba és nevezetességek környékére további 18 ezer rendőrt vezényeltek. A „Tourist Police" feliratot viselő rendőrök kifejezetten „kedvesek, jelenlétük megnyugtató és szükséges” Zakour szerint. A légi és szárazföldi határokat is fokozottan ellenőrzik a biztonság garantálása miatt.

A tunéziai kormány a turizmus életben tartásának érdekében adó- és banki kedvezményeket kínál a szállodáknak, a légijáratokon üresen maradt helyekért pedig fizet az utazásszervezőknek.

Zakour kiemelte, a támadással kapcsolatban széles körű szolidaritást tapasztal az ország, az EU-tagállamok és az USA is szükséges felszerelések beszerzésével támogatja Tunéziát a terrorizmus elleni harcban.

A helyiek és a turisták is sok segítséget nyújtanak ebben a kritikus helyzetben, június 26-án még a rendőrség kiérkezése előtt a helyszínen tartózkodó tunéziaiak láncot alkotva próbálták elállni a menekülő terrorista útját.

„A támadás után brit barátaink megtagadták, hogy hazavigyék őket, az értük érkező 6 repülőből 4 üresen fordult vissza. Ebben az időszakban nagyjából 950 Tunéziában tartózkodó magyar turista közül pedig csak 15-en utaztak haza, a többiek maradtak, amit köszönünk nekik” – mondta el Zakour.

Július 3-án körülbelül ezer tunéziai és turista vacsorázott közösen Tunisz utcáin, melyet a muzulmán, keresztény és zsidó felekezetek képviselői együtt nyitottak meg. A kezdeményezés megmutatja, hogy „az emberek nem félnek, és az ország továbbra is békés és békeszerető hely, ahol a vallásszabadság és az összes alkotmányban foglalt szabadságjog biztosítva van” – utalt a hivatalvezető a múlt szombaton bevezetett szükségállapotot ért kritikákra.

Emlékezés a támadás áldozataira
Emlékezés a támadás áldozataira
Anis Mili / Reuters

A sajtótájékoztatón a tunéziai utazásokban érintett három magyar utazási iroda, a Kartago Tours, a Taurus Reisen és a Sun&Fun Holidays képviselője is részt vett. Mindannyian sajnálatukat fejezték ki a történtek kapcsán, és elmondták, bár néhány ügyfelük a támadástól sokkolva rögtön hazautazott, közvetlen veszélyben egy magyar sem volt. Az utazásszervezők szerint továbbra is van igény a tunéziai utakra, amelyek akár 10 százalékkal is olcsóbbá válhatnak, mivel a kinti szállodák a kevés vendég miatt akciókat kínálnak.

„A rendőrök és katonák jó munkát végeznek, így reméljük, hogy továbbra is sokan mennek Tunéziába, ami egy gyönyörű ország” – mondta el Haythem Jamel, a Taurus Reisen magyarországi ügyvezető igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.