Élőben fogták el Kadhafi fiát

Szinte egész Tripolit ellenőrzésük alá vonták az ellenzéki egységek. Moammer Kadhafi biztonsági erői összeomlottak, a líbiai vezető két fiát őrizetbe vették, az utcákon - így a központi Zöld téren is - a tömegek euforikus hangulatban ünneplik, hogy vége a négy évtizede hatalmon lévő ezredes uralmának.

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (NTC) csapatai nyugat felől értek be Tripoliba vasárnap este, anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna - jelentették a hírügynökségek. A felkelőket üdvrivalgással fogadták szerte a fővárosban, így a központi Zöld téren is. Az utcákon zeneszó hallatszott, az emberek az út szélén, euforikus hangulatban figyelték a hosszú konvoj bevonulását.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hétfőre virradóra azt jelentette, hogy a felkelők egész Tripolit elfoglalták, Kadhafi főhadiszállásának kivételével: a lázadók a főváros 80-85 százalékát ellenőrzik - egy korábbi bejelentés még 95 százalékról szólt –, a Kadhafi-hű erők kezén csak a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt. Ekörül hétfő reggel tovább folytak a kemény harcok.

A Sky brit tévécsatorna Tripoliból sugárzott élő adásában látható volt, hogy százak özönlöttek az utcára, örömükben a levegőbe lövöldöztek és Allah nevét kiáltozták, miközben a felkelők kisteherautóikon a városközpont felé tartottak. De hálából és dicséretből bőven jut a NATO-nak is: A brit tévécsatornának a lázadókat kísérő riportere szerint a felkelők nem ütköztek ellenállásba. Tripolinak van olyan negyede, amelyik visszhangzik David Cameron brit kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök nevétől. Anglia jó! Anglia jó! – skandálják felszabadultan az emberek.

A lázadók később elérték a belvárosban fekvő Zöld teret, ahol a Kadhafi-hívek a felkelés kirobbanása után a líbiai vezetőmelletti szimpátiatüntetéseiket tartották. A szimbolikus jelentőségű téren most örömittas emberek a az ország Kadhafi hatalomra kerülése előtti vörös-fekete-zöld zászlaját lengették, és táncoltak. Itt került sor az első - és valószínűleg messze nem az utolsó - fővárosi utcaátnevezésre is: egy rögtönítélő ellenzéki földrajzinév-bizottság a Zöld teret Mártírok terévé keresztelte át. De akadt más, a visszafrdíthatatlan változás jeleit hordozó gesztus is: Tripoli imámjai hétfőn már Líbiának a Kadhafi-uralom előtti himnuszára zendítettek rá a mecsetekben. Hogy az ellenzéki egységeknek nem sikerült a főváros minden pontján stabilizálni a helyzetet, az jelzi, hogy Kadhafi tankjai és mesterlövészei hétfő késő délelőtt állítólag újra megjelentek a Zöld téren. Az ő erejük már nem túl nagy, nagyrészt kimerül a „lőj és fuss” taktikában, de az ostrom még így is sokáig tarthat, főleg Báb-el-Azizíja miatt.

Az északkelet-líbiai Bengáziban, a felkelők központjában vasárnap este tízezrek ünnepelték kitörő örömmel az utcán Kadhafi hatalmának bukását.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

Néhány órával korábban Kadhafi még hangüzenetben szólított fel Tripoli megvédésére; a líbiai vezető huszonnégy óra leforgása alatt három ilyen üzenetben fordult a fővároshoz. Bár a líbiai vezetőről egyes források már vasárnap azt állították, hogy elmenekült a fővárosból, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták szerint még mindig Báb-el-Azizíján tartózkodik. Vad egy nap lesz ez a hétfő – írja a Guardian élő hírfolyama, megjegyezve, Kadhafi hollétéről ma még sok, egymásnak homlokegyenest ellentmondó hírre lehet számítani. Ennek jegyében röppent fel hétfőn az, hogy a líbiai vezető nem is Báb-el-Azizíja labirintusaiban bujkál, hanem árkon-bokron túl van, Algériában. A NATO hivatalosan nem tudja, Kadhafi hol tartózkodik.

Bár a líbiai vezető holléte egyelőre nem ismert, két fia már biztosan a felkelők őrizetében van: Szeif al-Iszlám Kadhafit elfogták – ezt a nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is megerősítette –, Mohammed Kadhafi pedig megadta magát, és házi őrizetbe helyezték. Az ő elfogását az al-Dzsazíra televíziónak sikerült élőben közvetítenie: a líbiai vezető legidősebb fia éppen azt ecsetelgette az arab hírtelevíziónak, hogy az ellenzék már garantálta a személyes biztonságát, amikor behatolók zaja halllatszott, és megszakadt a vonal. Valószínűleg őrizetben van Kadhafi futballista fia, Szaadi is, ezt azonban egyelőre a hivatalos források egyike sem tudja biztosan. Kadhafi másik négy fia vagy bujkál vagy elmenekült – jelentette ki ennek kapcsán az ellenzéki kormány londoni koordinátora.

A felkelők nyilvánvaló sikere ellenére Mahmúd Dzsibril, a lázadókat irányító NTC végrehajtó testületének (kormányának) vezetője figyelmeztetett, hogy maradtak még olyan pontok Tripoliban és környékén, ahol Kadhafi hívei ellenállnak. Az egyik ilyen az a tripoli hotel, a Rixos, ahol még számos külföldi újságíró tartózkodik. A BBC helyszíni tudósítója, Matthew Price szerint az épület körül intenzív harcok folynak az ellenzéki és a Kadhafi-hű erők között, már csak azért is, mert a propaganda még tart: a szállodában működik az állami televízió, amelyben az ország informatikai miniszterének, Musza Ibrahimnak az irányításával a Kadhafi-rezsim még önmagát élteti. Éles a kontraszt az alig öt kilométerre, a Zöld téren tapasztalható eufória és a hotel körüli fegyvertűz között - jegyzi meg Price. Az informatikai miniszter egyébként többek között arról tett bejelentést, hogy helyi idő szerint vasárnap dél óta a harcokban 1300 ember meghalt, ötezren pedig megsebesültek, és a kórházak az összeomlás szélén állnak a sürgős esetek miatt.

A bengázi kormány részéről Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük. Arra is felszólította társait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, „még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának” az életét is.

A felkelők a Tripoliba történő bevonulás előtt, a fővárostól nyugatra fekvő „27-es kilométerkőnél" elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak. A szombaton elfoglalt Závija városa, azaz nyugat felől ez volt számukra a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton. A lakta elfoglalása után néhány órával megadta magát a lázadóknak a Kadhafi biztonságáért felelős elnöki gárda.

Barack Obama amerikai elnök a líbiai fejleményekre közleményben reagálva úgy vélekedett, hogy Kadhafi rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt. Obama egyúttal felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, őrizzék meg az államhatalmi szerveket és lépjenek előre a demokrácia megteremtése felé.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár békés és azonnali líbiai hatalmi átmenetre szólított fel, s jelezte, a szövetség kész együttműködni a lázadókkal e célok elérése érdekében. Előzőleg egy NATO-szóvivő közölte, a szövetség továbbra is élni kíván az ENSZ-től a líbiai polgári lakosság megvédésére kapott felhatalmazással.

A miniszterelnököt már megtalálták

Bár magának Kadhafinak még nincs nyoma, a tunéziai Dzserba szigetén, egy szállodában tartózkodik Bagdadi Mahmúdi líbiai kormányfő; az épületet körülzárta a tunéziai hadsereg - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A csatorna úgy értesült, több száz líbiai próbál bejutni a szállodába, ahol a kormányfő rejtőzködik. A tunéziai hadsereg körülzárta az épületet, senkit sem engednek belépni.

Egyelőre nem tudni, őrizetbe vették-e Mahmúdit. Az al-Arabíja hírtelevízió is úgy értesült a lázadókat képviselő Átmeneti Nemzeti Tanácstól, hogy a kormányfőt körülzárták a szállodában.

Gyors átmenetet várnak

Tripoli ostromával párhuzamosan a nyugati hatalmak már azon gondolkodnak, hogyan lehetne levezényelni minél zökkenőmentesebben a demokratikus változásokat az észak-afrikai országban. Alain Juppé külügyminiszter szerint Párizs a jövő hétre már szervezni is kezdte azt a konferenciát, amelyen az összekötő csoport állna elő egy részletes akciótervvel a jövendő líbiai kormány által végrehajtandó feladatokról.

Megszólalt Líbia kapcsán David Cameron brit miniszterelnök is, többek között azt állítva, Líbia szíve joga eldönteni, mi történjék Kadhafival, akit ő személy szerint szeretne törvény előtt látni.

Kadhafi egyik fiának és örökösének tekintett Szeif al-Iszlám elfogását ünneplik Bengáziban
Bengázi, 2011. augusztus 22. Moammer el-Kadhafi líbiai vezető egyik fiának és egykor örökösének tekintett Szeif al-Iszlám Tripoliban történt elfogását ünneplik az emberek a líbiai Bengáziban a 2011. augusztus 22-re virradó éjszaka. Az éjjel a Kadhafi ellen küzdő felkelők bevonultak Tripoliba és szinte az egész fővárost az ellenőrzésük alá vonták. (MTI/EPA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.