Juncker miatt hagyhatják el a britek az Európai Uniót

A Spiegel szerint David Cameron a kedden Brüsszelben tartott EU-csúcs egyik szünetében jegyezte meg, hogy amennyiben Luxemburg korábbi miniszterelnökét választják meg az Európai Bizottság vezetőjének, nem tudná tovább az EU-ban tartani a szigetországot.
A brit kormányfő ezt azzal magyarázta, hogy Jean-Claude Juncker kinevezése olyan mértékben gyengítené a konzervatív kormány támogatottságát, hogy az EU-tagság támogatásáról szóló referendumot kellene kiírnia Nagy-Britanniában. Ez pedig valószínűleg London kilépéséhez vezetne az unióból, hiszen a britek nagy valószínűséggel nemet mondanának a tagságra.

A Spiegel a csúcstalálkozó résztvevőitől származó értesülésekre hivatkozva azt írja, hogy Cameron túlságosan föderalistának tartja az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, és úgy véli, Juncker derékba törné azokat a reményeket, hogy új alapokra helyezze Nagy-Britannia EU-hoz fűződő viszonyát. „Egy nyolcvanas évekből ismert arc nem tudja megoldani a következő öt év problémáit" - idézte a kormányfőt a Spiegel.

Az Európai Bizottság elnökének a személyéről hagyományosan a tagok politikai vezetése dönt egymás között, de számításba kell venniük az EP-választások eredményeit is.

A múlt heti megméretésen Juncker mögött álló európai pártcsalád, a konzervatív Európai Néppárt 213-at szerzett a 751 EP-képviselői mandátumból, ami után újra az övé a lett legnagyobb frakció a szocialisták előtt. Cameron pártja, a Konzervatív Párt nem az EPP tagja. Többek között a Kaczynski-féle lengyel Jog és Igazságossággal (PiS) együtt az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) soraiban ül.

A brit miniszterelnöki hivatal nem kommentálta a német hetilapban megjelenő írást. Cameron korábban azt ígérte, hogy újratárgyalja Nagy-Britannia EU-tagságának feltételeit, és amennyiben a konzervatívok nyerik a 2015-ben esedékes parlamenti választásokat, a brit állampolgároknak még 2017 vége előtt lehetőségük lesz arra, hogy szavazzanak országuk uniós tagságáról.

Juncker ismert arról, hogy nem rajong a britek és az EU kapcsolatának a lazítását célzó felvetésekért. Bár Angela Merkel német kancellár támogatja, az esetleges kinevezése bizottsági elnökké házon belül, az EPP-ben sem tetszik mindenkinek – Fredrik Reinfeldt svéd és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.