Jó családból származó huszonévesek gyilkoltak Dakkában

Öt merénylőt megneveztek a bangladesi hatóságok a pénteki túszdráma elkövetői közül. Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet, a belügyminiszter azonban azt állítja, hogy egy helyi katonai csoportosulás áll a támadás mögött.

A Dakka diplomáciai negyedében álló Holey kézműves pékség és kávézó vendégeit és alkalmazottait pénteken fegyveresek ejtették túszul. A sikertelen túsztárgyalási és szabadítási kísérletek egész éjjel tartottak a 35 fogoly életének védelme érdekében, de a szombat hajnali ostrom után csak 13 embert tudtak élve kihozni az épületből. Hat támadót lelőttek, egyet élve elfogtak.

A merénylet során húsz túsz vesztette életét, többségük külföldi volt. Kilenc olasz, hét japán, egy amerikai és egy indiai is van a halottak között. A kiszabadításuk közben két rendőr meghalt, harminc pedig megsérült.

Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet, vasárnap azonban a belügyminiszter azt közölte, hogy az elkövetők egy tíz éve betiltott helyi katonai csoportosulás tagjai voltak. „A merénylők a Dzsamatul Mudzsadin Banglades tagjai" - mondta Asaduzzaman Khan, annak ellenére, hogy az Iszlám Állam olyan fényképeket hozott nyilvánosságra, amelyeken a feltételezett elkövetők a zászlaja előtt pózolnak. „Nem állnak kapcsolatban az Iszlám Állammal.” Hozzátette, hogy a merénylők nem támasztottak követeléseket. Az elkövetők nem ismeretlenek a bangladesi hatóságok előtt. Khan szerint hárman közülük még nem voltak 22 évesek, de már hat hónapja keresték őket.

Sahidul Hoque rendőrfőnök nyilvánosságra hozta egyes elkövetők keresztnevét: Akas, Bikas, Don, Bandon és Ripon. Hat túszejtővel végeztek a rajtaütés alkalmával, egy hetedik társukat pedig elfogták. Őt jelenleg is kihallgatják, hogy kiderítsék, milyen szerepet játszott az akcióban.

A merénylők jómódú családok gyerekei, akik magániskolákban és egyetemeken tanultak, nem iszlám vallási szemináriumokon vagy medreszekben, ahol az iszlamista csoportok általában toborozzák a tagjaikat. A közösségi oldalakon sorra jelentkeznek az egykori osztálytársaik, akik a nyilvánosságra hozott fotók alapján felismerték az elkövetők valamelyikét.

A Dzsamatul Mudzsadin Bangladest vádolják több író, bloggerek, kutatók, aktivisták, segélymunkások és nem muszlim vallásúak meggyilkolásával. A szervezet két vezetőjét 2008-ban letartóztatták és kivégezték, miután összehangoltan robbantak bombák az ország 64 körzetében.

Bangladesben kétnapos nemezeti gyászt hirdettek az áldozatok tiszteletére - írta a BBC

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.