galéria megtekintése

„Milyen muzulmánok ezek az emberek?"

3 komment

NOL
NOL

A legfrissebb hírek szerint 26 ember halt meg abban a dakkai kávézóban, ahol az Iszlám Állam fegyveresei vérengzést rendeztek pénteken este. Az áldozatok között van hat támadó és két rendőr is, a többiek külföldiek.

Forrás: Reuters TV

A fegyveresek a Dakka diplomáciai negyedében álló Holey kézműves pékség és kávézó vendégeit és alkalmazottait ejtették túszul. A hadsereg azt közölte, hogy az áldozatok mind külföldiek, de a Reuters, az Associated Press és a helyi média is úgy tudja, hogy bangladesiek is meghaltak a túszdrámában.

A halottak közt biztosan vannak olaszok is – ezt Matteo Renzi olasz miniszterelnök erősítette meg hozzátéve, hogy pontos számokat még nem ismernek, de hírügynökségi értesülések szerint 10 ember tűnt el és heten tartózkodhattak az étteremben a támadás idején. Egy olasz üzletember feleségét a terroristák machetével mészárolták le. Az asszony holttestét a saját férje találta meg, miután véget ért a túszdráma. A férfi egész éjjel egy fa alatt állt az utcán, miközben tudta, hogy a neje bent van. Ezt a család egyik barátnője mondta el a Reutersnek.

 

India külügyminisztere azt mondta, egy fiatal indiai nő is meghalt, Hagiuda Koicsi helyettes japán kormányzati szóvivő pedig korábban azt mondta, hét japán állampolgár is bent volt a kávézóban, de még nem sikerült velük felvenni a kapcsolatot.

Hat támadót lelőttek, egyet élve elfogtak és letartóztattak. A dakkai kormány szóvivője azt közölte, hogy a támadást az Iszlám Állam követte el. Hogy pontosan hány támadó volt, nem tudni, ahogy azt sem, hogy a kávézó volt-e az eredeti célpont.

Sheikh Hasina bangladesi miniszterelnök „rendkívül szörnyű cselekménynek" nevezte a támadást, melyet éppen akkor indítottak, amikor a muszlim családok is közös étkezéshez kezdtek gyülekezni. A ramadán idején a hívőknek napközben tilos enni és inni, a böjtöt csak naplemente után szabad megtörni. Ilyenkor a családok összegyűlnek és közösen megvacsoráznak. Hasina egy televízós nyilatkozatában azt mondta: Milyen muzulmánok ezek az emberek? Ezeknek nincs semmilyen vallása. Kormányom eltökélt szándéka, hogy felszámolja a terrorizmust és a militarizmust Bangladesben."

A szemtanúk elmondása alapján a fegyveresek Allahu Akbar (Allah a legnagyobb) kiáltással nyitottak tüzet helyi idő szerint nyolc óra magasságában. Az összecsapás során két rendőr életét vesztette és harminc megsérült.

A túlélők beszámolói szerint a túszejtők megkínozták azokat, akik nem tudtak idézni a Koránból és csak azoknak adtak enni, akik bangladesi polgárok.

Forrás: Reuters TV

A rendőrség és hadsereg hatalmas erőkkel, 100 fegyveressel és harci járművekkel vonult fel a helyszínre. A sikertelen túsztárgyalási és szabadítási kísérletek egész éjjel tartottak a 35 fogoly életének védelme érdekében, de a hajnali ostrom után a védelmi erők csak 13 embert tudtak élve kihozni az épületből.

Tuhin Mohammad Masud, a gyorsreagálású zászlóalj parancsnoka az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, a támadók nem válaszoltak, amikor tárgyalni akartak velük, így nem világos, hogy voltak-e egyáltalán követeléseik.

A merész támadás időpontja, helye és célja egyértelmű üzenet volt. A fegyveresek az Eid al-Fitr nevű vallási fesztivált megelőző utolsó előtti hétvégén csaptak le Dakka legbiztonságosabbnak tartott kerületében, egy olyan étteremben, mely a közeli kormányzati és nagykövetségi épületek miatt igen népszerű a külföldiek és a jómódú középosztálybeli helyiek körében.

Gulshanban a biztonsági ellenőrzéseket az után szigorították meg, hogy 2015-ben meggyilkoltak egy olasz segélyszervezeti munkást.

Az elmúlt három évben Bangladesben több mint 40 embert (köztük írókat, bloggereket, tudósokat, aktivistákat, segélymunkásokat és nem muszlim vallásúakat) öltek meg iszlám szélsőségesek, de a kormány eddig mindig visszautasította, hogy az Iszlám Állam szervezetei jelen lennének az országban. Az eddigi gyilkosságok egyéni, elszigetelt akcióknak tűntek, de a pénteki vérengzés egy jól megszervezett és koordinált akció volt – írja a BBC.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.