Janukovics nem adja fel

A volt ukrán kormányfő kedden ismét rövid sajtótájékoztatót tartott Rosztovban, ahol azt mondta, visszatér Kijevbe.

„Továbbra is én vagyok a törvényes elnök és vezető. Nem mondtam le, még mindig életben vagyok” – mondta a mindössze hétperces sajtótájékoztatón Janukovics, aki a rövid, orosz nyelven tartott beszéd végeztével semmilyen kérdésre nem válaszolt. A leváltása óta másodszor nyilvánosság elé álló Janukovics természetesen a jelenlegi vezetést sem kímélte, a május 25-re kiírt ukrán választásokat pedig alkotmányellenesnek minősítette.

„Egy úgynevezett legitim kormány álarca mögé bújva, ultranacionalisták és fasiszták irányítják az országot, akik most az elnöki székre pályáznak” – jellemezte az új ukrán politikai szcénát. Az új vezetés híveit azzal vádolta, hogy országszerte kormányépületeket foglalnak el, valamint lőfegyverrel támadtak rendőrökre, és az ukrán biztonsági erők tagjaira.

„Szeretném megkérdezni azokat, akik védelmezik ezeket a sötét erőket: vakok vagytok? Elfelejtettétek, hogy mi a fasizmus?” – élt az oly gyakran használt retorikai fordulattal Janukovics, aki gyakran nevezi náciknak és fasisztáknak az új vezetést és annak híveit.

Az ország jövőjével kapcsolatos vízióját is megosztotta az egybegyűltekkel: e szerint a közeljövőben radikálisan romlani fog a gazdasági helyzet Ukrajnában (ez egyébként igencsak valószínű, hiszen az ország valóban csőd közeli állapotban van).

„A bitorlók majd engem és Oroszországot fogják hibáztatni a gazdasági megszorításokért. De nem engem kell hibáztatni. Ők [az új kormány] azok, akik megnyirbálták a szociális kiadásokat. Ez teljesen embertelen. A mi kormányunknak világos terve volt arra vonatkozóan, hogy miként lehetne Ukrajna stabilitását fenntartani” – olvasható a Kyiv Post angol nyelvű fordításában.
A krími helyzetről csupán annyit mondott, hogy az új kormány döntései vezettek ide.

A jelenleg Oroszországban tartózkodó egykori államfő elmondta, nem igaz, hogy elmenekült Ukrajnából.  Ezt szerinte az Egyesült Államok és Európa terjeszti róla. „Ismétlem: Nem menekültem el. Amikor fegyveresek puccskísérletet hajtottak végre, én még mindig Ukrajnában voltam. Először Harkivban, aztán Donyeckben, majd a Krím félszigeten. Amint a körülmények megfelelőek lesznek – biztos vagyok benne, hogy erre már nem kell sokat várni –, vissza fogok térni Kijevbe” – figyelmeztetett Janukovics, akiről korábban elterjedt, hogy szívinfarktussal kezelik egy moszkvai klinikán.

Az egykori ukrán államfő optimizmusról tett tanúbizonyságot, amikor befejezte a sajtótájékoztatót. „Azok az emberek, akiket bolonddá tettetek, meg fognak világosodni. Hiszem, hogy az ország ismét egyesülni fog. Ukrajna még nem halt meg. Nem múlt el sem a dicsősége, sem a szabadsága.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.