Janukovics visszatérne Ukrajnába

Viktor Janukovics egykori ukrán elnök, aki egy évvel ezelőtti bukása után Oroszországba kényszerült menekülni, bejelentette, kész visszatérni Ukrajnába, ha a lehetőségek arra adottak lesznek.

Az ukrán exelnök azért kényszerült távozásra, mert az Európai Unió helyett Oroszországgal kötött egyezséget a szorosabb kapcsolatok ápolásáról. A volt államfő elvetette Ukrajna uniós csatlakozását is.

Az EU-párti ukránok a kijevi Függetlenségi téren, a Majdanon kezdtek tüntetésekbe. Az ukrán fővárosban történt erőszakos események hozadékaként Janukovicsnak le kellett mondania.

Néhány héttel távozása után Moszkva elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, az oroszbarát szeparatisták pedig Kelet-Ukrajnában nyitottak háborús frontot, amely konfliktushoz vezetett Oroszország és a Nyugat között – emlékeztet a Reuters.

Janukovics ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Az Interpol sikkasztás és pénzügyi szabályszegés miatt adott ki körözést ellene, Ukrajna pedig tömeggyilkossággal vádolja a volt elnököt. Oroszország több ízben megtagadta a politikus kiadatását.

Az ukrán exállamfő egy szombaton sugárzott televíziós interjúban tagadta az ellene felhozott korrupciós vádakat, és sajnálta, hogy nem tudott visszatérni a hazájába.

"Isten életben hagyott engem, szóval úgy tűnik, szükség van rám valamiért. Amint lehetőség nyílik számomra, visszatérek, és meg fogok tenni mindent, hogy az élet jobb legyen Ukrajnában. A fő feladat megállítani a háborút" – mondta Janukovics az orosz állami televízióban.

Moszkvában az orosz kormány támogatói szombatra felvonulást szerveztek. Az "anti-Majdan" elnevezésű megmozduláson több tízezren vesznek részt. A demonstrálók puccsként tekintenek Viktor Janukovics tavalyi elűzésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.