Az ukrán „puccsra" emlékeznek Moszkvában

Nem fogjuk elfelejteni! Nem fogunk megbocsátani! – hirdetik a hétvégi tüntetést az orosz állami médiában, melyen a moszkvai vezetés támogatói vesznek majd részt. A demonstrálni készülők puccsként tekintenek Viktor Janukovics volt ukrán elnök tavalyi elűzésére.

Oroszország több pontjából érkeznek tüntetők Moszkvába, hogy részt vegyenek szombaton az „anti-Majdan" elnevezésű felvonuláson. A Kijev központjában található Függetlenségi téren, a Majdanon kezdődtek azok az EU-párti tüntetések, melynek következtében pontosan egy éve távozni kényszerült a hatalomból Viktor Janukovics ukrán elnök.

A Janukovics-ellenes tüntetések azért törtek ki, mert az államfő az Európai Unió helyett Oroszországgal kötött egyezséget a szorosabb kapcsolatok ápolásáról. A volt államfő elvetette Ukrajna uniós csatlakozását is.

Az orosz média beszámol róla, hogy Moszkva központjában rengeteg parkoló autót látni. A felvonulásra legalább tízezer embert várnak, akik mellett több mint száz állami szervezet is a rendezvény támogatására szólított fel. A nap folyamán interjút közölnek az orosz állami televízióban Viktor Janukoviccsal.

Ukrajnában elfogatóparancs van érvényben az egykori államfő ellen, akit tömeggyilkossággal vádolnak. Petro Porosenko ukrán elnök meggyőződését fejezte ki pénteken, hogy elődje, Viktor Janukovics örökre a pokolban fog égni a kijevi tüntetők ellen egy éve elkövetett bűnökért.

Porosenko pénteki beszédében azzal vádolta meg Oroszországot, hogy közvetlenül részt vett a tavalyi vérengzésben, mikor mesterlövészek tüzet nyitottak tucatnyi tüntetőre Kijevben. Az ukrán elnök az biztonsági szolgálatokra hivatkozva azt mondta a kijevi megemlékezésen, hogy a külföldi mesterlövészek Vladislav Surkov orosz elnöki szárnysegéd szervezésében jöttek Ukrajnába. Az orosz külügy cáfolta az ukrán államfő szavait, és ostobaságnak nevezte azokat.

BBC megemlíti, hogy Porosenko mindössze két nappal az után mondott beszédet, hogy az ukrán hadsereg visszavonult Debalceve városából, és átadták azt az oroszbarát felkelőknek. A lázadók a február 12-én aláírt tűzszünet ellenére megszerezték a stratégiai fontosságú közlekedési csomópontot. A szakadárok azzal érveltek, hogy a tűzszünet nem vonatkozik a városra.

Vlagyimir Putyin pénteken kiadott egy kemény nyilatkozatot, melyben közölte, hogy egyetlen idegen államnak sem engedi, hogy katonai előnyt szerezzen Oroszországgal szemben. Az orosz elnök szerint nem szabad olyan illúziókat dédelgetni, hogy bárki fölénybe kerülhet az orosz katonai erővel szemben.

Egy nappal korábban Michael Fallon az Egyesült Királyság védelmi minisztere arra figyelmeztetett, hogy a Kreml destabilizálni próbálja a Balti-államokat, melyek tagjai az EU-nak és a NATO-nak is, Ukrajnával ellentétben. Egy esetleges orosz támadástól a NATO is tart.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.