Izrael fanyalog, a palesztinok ünnepelnek

A szám szerint 11 kisebb palesztin szervezet is támogatásáról biztosította kedden Kairóban a Fatah és a Gázai-övezetben hatalmon lévő iszlamista Hamász április 27-én bejelentett megbékélési egyezményét.

Az egyiptomi fővárosban a szervezetek képviselői megbeszélést tartottak, majd kivétel nélkül ellátták kézjegyükkel a dokumentumot. Mint közölték, szerdán ünnepélyes keretek között Mahmúd Abbasz palesztin elnök és a Hamász damaszkuszi száműzetésben élő vezetője, Háled Mesál fogja véglegesíteni a megállapodást, amely előirányozza független személyiségekből álló átmeneti kormány alakítását az egy éven belül tartandó elnök- és törvényhozási választások előkészítésére. Létrehoznak egy közös tanácsot is, amelynek feladata lesz a két rivális erő, a Fatah és a Hamasz biztonsági erőinek integrálása.

A megbékélési egyezmény szerdai ceremóniájára – a Reuters értesülése szerint – arab személyiségeket, illetve Catherine Ashtont, az EU külpolitikájának felelősét és Ahmet Davutoglu török külügyminisztert is meghívták.

Izrael élesen bírálta az egyezséget, hangoztatva, hogy nem hajlandó tárgyalni a terrorista Hamásszal. Kedden Banjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította Abbaszt, hogy azonnal lépjen vissza a Hamásszal kötendő egyezménytől, s helyette válassza „a béke útját Izraellel”. Netanjahu miután találkozott a volt brit kormányfő Tony Blairrel, aki most közel-keleti megbízott, nyilatkozatában azt állította, hogy a Fatah és a Hamász kiegyezése ellehetetleníti a béke folyamatát: “Hogyan lehetne békét elérni egy olyan kormánnyal, amelynek fele Izrael megsemmisítésére szólít fel és dicsőíti a tömeggyilkos Oszama bin Ladent?” – tette fel a kérdést az izraeli miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.