Irán korábban kérte a sydneyi túszejtő kiadatását

Irán azt állítja, 14 évvel ezelőtt már kérte Man Haron Monis kiadását, de az ausztrál hatóságok megtagadták az együttműködést arra hivatkozva, hogy Irán és Ausztrália között nincs kiadatási egyezmény.

Esmail Ahmadi Moghadam iráni országos rendőr-főkapitány  közölte, korábban már kérték az Iránban csalásért körözött Man Haron Monis kiadatását, aki hétfőn a sydneyi Lindt Chocolat Cafe nevű kávézóban túszul ejtett 17 embert. A rohamrendőrök a túszdráma 16. órájában hatoltak be az ausztrál nagyváros központjában álló épületbe, az incidens során a túszejtőn kívül még két ember – két túsz – életét vesztette, két nő könnyebb sérüléseket szenvedett, egy harmadikat pedig eltalálta egy golyó a vállán. Az egyik rendőrtiszt az arcán sérült meg a túszdráma folyamán.

Monis Iránban a kilencvenes évek közepén utazási irodát működtetett, és a hatóságok szerint ennél a cégénél csalt a könyveléssel, ezért körözést adtak ki ellene – írja a BBC. A férfi 1996-ban menedékjogot kapott Ausztráliában. Ott többször is meggyűlt a baja a hatóságokkal, óvadék ellenében szabadlábon volt, miután bűnrészességgel vádolták a volt felesége meggyilkolásának ügyében. 2013-ban pedig el is ítélték, amiért becsmérlő leveleket küldött külföldön elhunyt ausztrál katonák családjainak. Emellett több szexuális bűncselekmény elkövetésével is vádolták.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.