Ideológiai egységet várnak az újságíróktól

Több százezer újságírót köteleznek a következő hónapokban marxista ideológiai képzésen való részvételre Kínában – értesült a South China Morning Post. Pekingben azzal érvelnek, hogy a médiakörnyezet megváltozott, az újságírók egyre fiatalabbak, az ideológiát illetően kevésbé megbízhatóak tudósításaik.

A hongkongi lap a Kínai Kommunista Párt propagandaosztálya, a kínai sajtószövetség és a médiahatóság közös bejelentését idézi, amely szerint az ágazatban dolgozó több mint 300 ezer újságíró, riporter, szerkesztő és producer padba ültetése „az ideológiai egységet” szolgálja majd.

Az oktatás kétnapos, a marxista ideológiát az érintettekkel alaposabban megismertető tanfolyamokat jelent, amelyek még augusztusban elkezdődnek. Először a nagy hírközlő egységek kerülnek sorra, ezeket követik majd a kisebbek - áll a tervezetben.

A hírről beszámoló Xinhua hírügynökség egy az ideológiai oktatásért felelős, magát meg nem nevező hivatalnokot idéz, aki úgy fogalmaz: jelenleg igen bonyolult az ideológiai téren való kiigazodás, az újságírás és propaganda ágai így mind nagyobb felelősséget viselnek, s egyre nehezebb feladatuk is van. A központilag előírt oktatás ötletének kiváltója az, hogy a médiakörnyezet megváltozott, az újságírók egyre fiatalabbak, s az ideológiát illetően kevésbé megbízhatóak tudósításaik - tette hozzá a hivatalnok.

A kötelező ideológiai oktatás hírét alig pár héttel előzte meg az a kormányzati kampány, mely az interneten terjedő pletykák, az „alap nélküli és meg nem erősített hírek" és az ezeket terjesztők ellen indult az országban. A kampány során eddig több száz embert vettek őrizetbe rémhírek, illetve kárt okozó hamis információk közlése miatt. A lakosságot a televízióban, óriásplakátokon és a tömegközlekedési eszközökön is hamis hírekkel szembeni óvatosságra intik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.