Ideiglenes befogadótábort létesítenek Szerbiában

A közelgő ősz és tél miatt hamarosan ideiglenes befogadóközpontot építenek Belgrádban a migránsok számára - jelentette be Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerdán a szerb fővárosban, miután kilátogatott az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás környékén tanyázó migránsokhoz.

A miniszterelnök kiemelte: országa barátságosan fogadta a Szíriából és Afganisztánból érkezőket, és örül annak, hogy az Európai Unióba vezető útjuk során Szerbia az egyik legbiztonságosabb hely és menedék a számukra. Hozzátette, hogy az állam mindenben segít nekik abban, hogy minél jobban érezzék magukat. Bejelentette, hogy a parkok környékén hamarosan még több mobil mosdót állítanak fel, valamint takarót is osztanak.

Vucic megismételte kormánya álláspontját, miszerint Szerbia nem emel falakat, és nem telepít szögesdrótot a határra azért, hogy megakadályozza a migránsok belépését az országba. Megfogalmazása szerint a drótkerítés felállítása szörnyű, és már csak az hiányzik, hogy "valaki áramot vezessen bele, és befejezze a munkát". Szerinte az Európai Uniónak sem lett volna szabad szemet hunynia más országokban az ilyen esetek felett.

A belgrádi autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás környékén naponta mintegy 700 migráns tartózkodik. A hivatalos adatok szerint január elseje óta legalább 90 ezren haladtak át az országon, jelenleg minden nap mintegy kétezren lépik át a macedón-szerb határt.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Danas című belgrádi napilap szerdai számának adott interjújában még azt nyilatkozta, hogy Szerbia nem épít sem falakat a szerb-macedón határon, sem új befogadótáborokat a migránsoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.