A miniszterelnöki székért is indulhat az idei Nobel-békedíjas

"Nem azért meséltem el a történetemet, mert különleges, hanem mert nagyon is átlagos. Ez sok más lány története is" – mondta a Nobel-díj átvétele után a mindössze 17 éves Malala, aki a díjat megosztva kapta Kailás Szatjárthi indiai gyermekjogi aktivistával.

Cornelius Poppe / Reuters

Szerdán adták át az idei, megosztott Nobel-békedíjat.

Remélem, hogy pályafutásomat a politikában tudom folytatni – nyilatkozta Malala Juszufzaj pakisztáni aktivista szerdai Nobel-díjátadója előtt a BBC-nek, hozzátéve, hogy talán még a pakisztáni miniszterelnöki pozícióra is jelölteti magát angliai tanulmányainak befejezése után. A mindössze 17 éves Malala az eddigi legfiatalabb Nobel-díjas.

Juszufzaj Kailás Szatjárthi indiai gyermekjogi aktivistával megosztva kapja az idei Nobel-békedíjat. Mindkettőjüket a gyermekekért végzett munkájuk (gyermekrabszolgaság, szélsőségek és gyermekmunka elleni tevékenységük) miatt jelölték. A két béke-Nobel-díjas megosztja a díjért járó 1,4 millió dolláros jutalmat.

Cornelius Poppe / Reuters

Malalát 2012 októberében lőtték fejbe tálib fegyveresek, amiért a nők oktatásáért folytatott kampányt.

„Az országomat akarom szolgálni, az álmom az, hogy a hazám fejlett országgá válik, és minden gyermeket megillet majd az oktatás " – nyilatkozta Oslóban Malala. Elmondta azt is, példaképe Benazir Bhutto, a kétszer megválasztott pakisztáni miniszterelnöknő, aki 2007-ben egy öngyilkos merénylő támadása során vesztette életét.

„A békedíj nagyon fontos számomra, még több reményt, még több bátorságot adott, és erősebbnek érzem magam, mert látom, hogy mennyien vannak velem. Nagyobb a felelősség is, amit nekem magamnak is kell vállalnom. Úgy érzem, el tudok számolni Istennek és magamnak, és segítenem kell a közösségemen. Ez a kötelességem."

Suzanne Plunkett / Reuters

 

Kedden, egy Szatjárthival tartott közös sajtótájékoztatón a 17 éves pakisztáni lány ismét hangsúlyozta, hogy a lányoknak ugyanannyi joguk van az oktatáshoz, mint a fiúknak.

Kailás Szatjárthi gyermekjogi aktivista beszédében arról emlékezett meg, hogy munkája során két kollégáját is elvesztette. "A gyermekek védelméért küzdő kollégám holttestének cipelése olyasmi, amit soha nem felejtek el, még akkor sem, amikor itt ülök, hogy átvegyem a Nobel-békedíjat" – fogalmazott.

A Nobel-békedíj átadásán sem India, sem Pakisztán miniszterelnöke nem vesz részt, Juszufzaj emiatt csalódottságát fejezte ki. Ha a kormányfőket nem is, több száz embert viszont Oslo utcáira vitt a remény, hogy egy pillanatra láthatják a díjazottakat. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.