Huszonkét évre ítélték az ukrán pilótanőt

Nagyja Szavcsenkót két orosz újságíró halálában való közreműködéssel vádolták.

Az ügyészség szerint Szavcsenko az ukrán kormányerők oldalán harcoló Ajdar nevű önkéntes alakulat tagjaként 2014 júniusában tűzvezetői minőségében segítette egy tüzérségi támadás találati pontosságát Luganszk megyében, s ezzel szándékosan, „politikai gyűlölettől vezérelve” okozta két orosz újságíró halálát.

Nagyja Szavcsenkó mintha élvezné a kirakatpert
Nagyja Szavcsenkó mintha élvezné a kirakatpert
Maxim Shemetov / Reuters

A 23 éves nő a per során végig tagadta bűnösségét, és azt állította, hogy a támadás idején már orosz fogságban volt, és akkor kényszerítették az orosz határ átlépésére. A bíróság ezzel szemben megállapította, hogy az orosz ügyészség mellett működő nyomozó bizottság által összegyűjtött bizonyítékok kizárják Szavcsenko ártatlanságát, ezért szükségtelennek ítélte, hogy ismételten megvizsgálja a katonanő alibijét, s hogy Ukrajnától jogsegély alapján pótlólagos bizonyítékokat kérjen azzal kapcsolatban.

Az ítélethirdetés tegnap kezdődött a donyecki bíróságon. Leonyid Sztyepanenko bíró többórás felolvasás után sem jutott el az ítéletig.

Nadgyija Szavcsenkót a bíróság az összes vádpontban bűnösnek találta, és a 22 éves börtönbüntetés mellett 30 ezer rubeles (mintegy 120 ezer forint) pénzbüntetést is kiszabtak rá.

Az ítélethirdetésre a 34 éves pilóta kiabálással és az ukrán nemzeti himnusz, illetve népdalok éneklésével reagált. Szavcsenkó ügyvédje szerint az egész eljárás egy bohózatba illő koncepciós per, mellyel Oroszország Ukrajnát és a Nyugatot támadja. A döntés ellen nem nyújtanak be fellebbezést, mivel nem bíznak az orosz jogrendszerben, de Mark Feigin ügyvéd nemzetközi jogi színtérre viszi az ügyet, és az ENSZ-hez fordulnak majd – írja az AFP.

Az ukrán kormány több alkalommal tiltakozott Szavcsenko letartóztatása ellen, azt állítva, hogy a katonanőt hadifogolyként kell kezelni, és a jelenleg érvényben lévő kelet-ukrajnai tűzszünet keretében szabadon kellene bocsátani. Hasonlóképpen az ukrán katonanő elengedéséért emelt szót Barack Obama amerikai elnök, moszkvai nagyköveteiken keresztül pedig az EU tagállamai is ezt tették, de Moszkva ezt elutasította, megengedhetetlennek nevezve a bíróság ügyeibe való beavatkozást.

A nemzetközi médiában többször is megjelentek olyan találgatások, miszerint Szavcsenkót, aki korábban Irakban is szolgált, az elítélését követően kicserélhetik a Kelet-Ukrajnában elfogott Alekszandr Alekszandrovra és Jevgenyij Jerofejevre, akik – Moszkvának a közvetlen beavatkozással kapcsolatos cáfolatai ellenére – az orosz fegyveres erők aktív tagjainak vallották magukat.

Erre Porosenko ukrán elnök kedden rögtön a donyecki ítélethirdetést követően konkrét ajánlatot is tett. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy Oroszország a lehetséges fogolycsere ügyében szigorúan a saját jogrendje alapján fog eljárni.

Alekszandrovot és Jerofejevet 2015. május 16-án ejtették foglyul a kelet-ukrajnai luhanszki megyéhez tartozó Szcsasztyje község környékén. Az ukrán hatóságok tiltott határátlépéssel, jogosulatlan fegyverviseléssel és terrorszervezetben való részvétellel vádolják őket, ami miatt akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.