Hodorkovszkij Svájcba ment

Az elnöki kegyelemmel szabadult orosz oligarcha nemrég három hónapra schengeni vízumot kapott az alpesi országtól. Még nem döntötte el, hogy ott is akar-e letelepedni.

Vasárnap Svájcba, Bázelbe utazott Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezér, a börtönéből december 20-án elnöki kegyelemmel kiszabadult orosz oligarcha. Hodorkovszkij tíz nappal a szabadulása után, december 30-án kapott schengeni vízumot az alpesi országtól, amelynek értelmében három hónapon át tartózkodhat és utazhat az övezet országaiban. Vasárnap vonaton, a családjával utazott Svájcba, ahol a két kisebbik fia iskolába jár. A volt Jukosz-vezérnek három fia van.

Hodorkovszkijt csalás, sikkasztás és adóelkerülés vádjával 2003-ban letartóztatták le, majd 2005-ben és 2010-ben is elítélték. Először nyolc évet, majd 13 és felet kapott. Ha nincs az elnöki kegyelem, a legkorábban 2017-ben szabadulhatott volna. Azután, hogy december 20-án kiengedték a karéliai Szegezsa börtönéből, Németországba, Berlinbe utazott el. Itt Hans-Dietrich Genscher volt külügyminiszter fogadta.

Hodorkovszkij elítélésében mind a kétszer közrejátszhatott az is, hogy ne indulhasson Vlagyimir Putyin ellen a 2004-es, illetve a 2012-es elnökválasztáson. Jukosz-vezérként az oligarcha Putyin fő hatalmi ellenfele volt, aki a börtönévei alatt és a szabadulása után tartott sajtótájékoztatón is következetesen hangoztatta, hogy ő voltaképpen politikai fogoly. Bűnössége beismerése állítólag nem volt a feltétele a kegyelmi kérvénye benyújtásának sem, amelyet november 12-én nyújtott be, és a rossznyelvek szerint kikényszerítettek belőle, hogy a Kreml jó színben tüntethesse fel magát a februárban kezdődő szocsi téli olimpia előtt. Politikai szerepet a jövőben nem akar vállalni.

Ami a schengeni vízumot illeti, ahhoz Hodorkovszkij már Svájc berlini nagykövetségén adta be a kérelmet, és a honlapján mondott köszönetet a gyors elbírálásért. Örül, hogy a „szabadság levegőjét” lélegezheti be – írta. A svájci televíziónak vasárnap a Bázel felé tartó vonaton a korábbi nyilatkozataival összhangban azt mondta, hogy kampányt akar indítani az oroszországi politikai foglyok szabadon bocsátásáért. Szóvivője szerint még nem döntötte el, hogy kér-e letelepedési engedélyt az alpesi ország hatóságaitól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.