Hírszerzési igazgató lett az Orbánnak beszóló liberális vezető

Az Orbán-kormányt Moszkva trójai falovának tartó Hellviget nevezték ki a román hírszerzés élére.

 

Letette az esküt Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) új igazgatója. A Klaus Johannis államfő által jelölt, szintén német származású, negyvenéves politikust, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnökét hatalmas többséggel választotta meg a bukaresti törvényhozás két háza: 498 képviselő szavazott mellette, és mindössze 15 ellene.
Eduard Hellvig
Eduard Hellvig
Marc Dossmann / Európai Parlament

A frissen kinevezett igazgató a SRI megerősítését és a nemzetbiztonságot fenyegető korrupció elleni harcot nevezte elsőszámú feladatának. Egy korábbi blogbejegyzésében Hellvig "orosz–magyar antantról" írt, az Orbán-kormányt Moszkva trójai falovának nevezte.

A SRI igazgatói tisztsége januárban üresedett meg, amikor az intézmény korábbi vezetője, George Maior nyilvános szóváltásba keveredett az alkotmánybírósággal a megfigyelési törvénycsomag kapcsán, majd  lemondott.

A nagy falózás

„Románia és az Európai Unió előzmény nélküli helyzettel szembesül, amikor az Orbán-rezsim tüntető módon tagadja a liberális demokrácia értékeit. Magyarország hovatovább veszélyt jelent az európai projektre, trójai faló, amely Moszkva egyre erőteljesebb befolyása alatt áll". Hellvig botrányos blogbejegyzéséről itt írtunk bővebben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.