„Magyarország veszélyt jelent az európai projektre, trójai faló”

A román elnök Eduard Hellvig európai parlamenti képviselőt, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnökét jelölte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának. A tisztség várományosa nemrégiben közzétett blogbejegyzésében „orosz–magyar antantról” írt, a magyar kormányt Moszkva trójai falovának nevezve.
„Románia és az Európai Unió előzmény nélküli helyzettel szembesül, amikor az Orbán-rezsim tüntető módon tagadja a liberális demokrácia értékeit. Magyarország hovatovább veszélyt jelent az európai projektre, trójai faló, amely Moszkva egyre erőteljesebb befolyása alatt áll. Az orosz-magyar partnerség nemcsak a román-magyar stratégiai partnerséget veszélyezteti – amely egyre inkább kiüresedik Budapest nacionalista indíttatású ellenségeskedése miatt –, de a NATO-t és az EU-t is. Ezért, úgy gondolom, az orosz-magyar antant által szorongott Romániára hárul elsősorban a felelősség, hogy megvédje a szövetséges értékeket és érdekeket a régióban” – áll Hellvig január 8-i bejegyzésében.
Eduard Hellvig
Eduard Hellvig
Marc Dossmann / Európai Parlament

A jövendőbeli hírszerzési igazgató szerint Európának „sürgősen össze kell szednie magát”, és véleménye szerint Johannis elnök már az első európai csúcstalálkozó alkalmával megteszi, „ami rajta múlik e tekintetben”. Úgy vélte, a lett soros EU-elnökség és az Európai Tanács lengyel elnöke is segíthet tudatosítani „az EU-t keletről fenyegető veszélyt”.

A 40 éves Eduard Hellvig 1997-ben szerzett politológusi oklevelet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, 2009-ben pedig doktori fokozatot a bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Főiskolán (SNSPA). 2004-ben a Román Humanista Párt színeiben jutott először képviselői mandátumhoz, de még abban a ciklusban átült a liberálisokhoz, ahol a párt éléről tavaly lemondott Crin Antonescu legközelebbi munkatársa volt. Az új elnökkel, Klaus Johannisszal is megtalálta a hangot, hiszen a tavaly novemberben államfővé választott politikus szintén tanácsadói közé fogadta.

Hellvig 2012-ben rövid ideig fejlesztési miniszter volt Victor Ponta kormányában, de összeférhetetlenség gyanúja miatt lemondani kényszerült. A vádakat később a bíróság alaptalannak találta.

A titkosszolgálatok igazgatóját az államfő javaslatára a parlament nevezi ki. Klaus Johannis csütörtök este közölte, hogy Hellvig kinevezéséről egyeztetett valamennyi parlamenti erő vezetőjével. Az RMDSZ támogatja a Kelemen Hunor elnök szerint „kiegyensúlyozott és felkészült” politikus kinevezését. A vezető kormánypárt elnöke, Victor Ponta miniszterelnök kitérő választ adott az államfőnek: azt mondta, konzultálnia kell a törvényhozási frakciókkal a jelölésről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.