Hidegháború a kibertérben

Bár Hillary Clinton éles hangon bírálta az amerikai szerverek elleni külföldi támadásokat, az Egyesült Államok is előszeretettel támadja ellenségei informatikai hálózatait. A kiberbiztonsági jogászprofesszor szerint könnyen kiberfegyverkezési verseny alakulhat ki.

Az Egyesült Államok rendelkezik a világ legerősebb hálózati csapásmérő erejével, ám nincs felkészülve az amerikai szerverek elleni kibertámadások kivédésére – írja Jack Goldsmith harvardi jogászprofesszor, kiberbiztonsági szakértő a Washington Postban.

A modern hadviselésben egyre fontosabb szerep jut a számítógépes hálózatoknak, mint ahogyan azt az észt és a grúz kormányzati és vállalati szerverek elleni orosz támadás megmutatta. Egy januárban tartott amerikai szimuláció rávilágított az amerikai kibervédelem sebezhetőségére. A gyakorlat során kiderült, hogy a Pentagon kiberbiztonsági szakértői csak nehezen és lassan tudják beazonosítani a támadások elkövetőit. Ráadásul az internetes offenzívák esetében gyakorlatilag lehetetlen meghatározni, hogy kik adtak megbízást az akcióra – magányos hackerek, terroristák vagy valamelyik rivális állam kormánya.

Hillary Clinton a Google kínai szerverei ellen indított támadások után gazdasági elszigeteléssel fenyegette meg az Egyesült Államok számítógépes hálózatát megtámadó államokat.

Goldsmith képmutatással vádolja az amerikai külügyminisztert. Hillary Clinton beszédében arra is utalt, hogy Amerika is előszeretettel alkalmazza ellenségeivel szemben a modern technikát. A Bush-kormány idején a titkosszolgálatok megbénították az iraki ellenállók telefonhálózatát, és jóváhagyták az iráni atomprogram számítógépei ellen tervezett támadást. Az amerikai kormány támogatja az iráni és a kínai cenzúra rendszerei ellen amerikai alapítványok és egyetemek által indított támadásokat.

Goldsmith emlékeztet rá, hogy szakértők szerint Amerika rendelkezik a legnagyobb hálózati csapásmérő potenciállal, és az Egyesült Államok kormánya mindezidáig nem lépett fel az ország területéről indított kibertámadások ellen.

A helyzet különösen azért aggasztó – véli Goldsmith –, mert a számítógépes hálózat ellen aránylag könnyű támadást indítani, a védekezésre azonban egyelőre nincsenek hatékony módszerek. Ez pedig könnyen kiberfegyverkezési versenyt indíthat el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.