Helsinkiben is zaklattak nőket szilveszterkor

A kölni szilveszteri tömeges molesztálások után csütörtökön a finn rendőrség is hasonló eseményekről számolt be. Eközben kiderült az is, a németországi Weil am Rheinben is volt szilveszterkor erőszak, két tinilányt erőszakoltak meg csoportosan.

Az év utolsó éjjelén – Németország több városához hasonlóan – a finn fővárosban sem volt nyugodt az este: több nőt is szexuálisan molesztáltak. A rendőrség még az ünnepség előtt jutott az információhoz: migránsok csoportja nők támadására készül. - írja a Telegraph.

A finn rendőrség csütörtökön tájékoztatott a szokatlan helyzetről, amely a korábbi években sem szilveszterkor, sem máskor nem fordult elő. „Ez egy teljesen új jelenség" – mondta Helsinki rendőrfőkapitánya, Ilkka Koskimaki az AFP-nek.

December 31-én a város főterén húszezer ünneplő közé vetették be magukat a zaklatók. Bár biztonsági őrök hada vigyázta az eseményt, „számtalan szexuális bántalmazás" történt.

Három esetet jelentettek a központi pályaudvarnál, két alkalommal feljelentésre is sor került, három embert pedig őrizetbe vettek. A finn rendőrség megemelte a készültségi szintet „egy kivételes szintre", miután megkapták a fülest a támadók lehetséges szilveszteri terveiről.

Szilveszter előtt nem sokkal a finn rendőrség őrizetbe vettek 6 iraki férfit Kirkkonummi egyik menekültközpontjában. Őket „közösségi elleni izgatással" gyanúsították, de január 2-án szabadon távozhattak.

2015-ben Finnországban több mint 1000 nemi erőszakot jelentettek a rendőrségnek, ebből novemberben 10 alkalommal gyanúsítottak az ügyekben menedékkérőket.  Az 5,4 millió lakosú Finnország tavaly több mint 32 ezer iraki menekültet fogadott be.

Így petárdázott a tömeg Köln főpályaudvaránál
Így petárdázott a tömeg Köln főpályaudvaránál
Markus Böhm / MTI/AP

Új részletek derültek ki a kölni eseményekről

A kölni rendőrség is hasonló információkat kapott a tavalyi év utolsó napjaiban: a füles szerint menedékkérők hasonló támadásokat terveztek a főváros környékén, mint Köln pályaudvarán.

A nyomozás mostani állása szerint valószínűleg egy 180 fős csoport követte el a bűncselekményeket. Két észak-afrikai férfit vettek eddig őrizetbe az üggyel kapcsolatban: őket nem sokkal éjfél után, a főpályaudvarnál igazoltatták. Videófelvételeket és olyan cédulákat is találtak náluk, amelyeken obszcén kifejezések német megfelelői voltak: "megöllek", "nagy melleket akarok d*gni", "meglepetés" - írta a Focus Online német lapra hivatkozva a hvg.hu

Németországban a kölni rendőrséghez csütörtökig 120 feljelentés érkezett, Hamburgban 50 bűncselekmény történt aznap éjjel, Düsseldorfban 11 nő tett feljelentést. Frankfurtban 7 szexuális esetről számoltak be, Stuttgartban két 18 éves lányt molesztált egy 15 fős, a rendőrség szerint arabokból álló banda. Bielefeldben a szemtanúk szerint egy 150 fős észak-afrikai banda zaklatott többeket.

Miközben Németország számos részén hasonló támadásokról számolnak be, egy eset kirívó: két tinédzserlányt erőszakolt meg csoportosan 4 szíriai férfi szilveszterkor. Az elkövetők ugyanakkor nem menedékkérők.

A 14 és 15 éves lányok támadói közül hármat - két 14 éves fiút és egy 21 éves férfit - elfogtak a német-svájci határnál lévő Weil am Rheinben. A negyedik elkövetőt – aki valószínűleg a legidősebb férfi öccse – még keresik. A 21 éves férfi és testvére régóta Németországban élnek, a két másik fiú pedig Svájcban és Hollandiában lakik.

A vád szerint a férfiak órákon át fogva tartották és csoportosan megerőszakolták a lányokat a 21 éves férfi néhány kilométerre lévő friendlingeni otthonában.

Noha a gyanúsítottak már több napja őrizetben vannak, az esetet csak csütörtökön jelentették, hogy az áldozatok személyazonosságát védjék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.