galéria megtekintése

„Mindenütt fogdostak. Rémálom volt.”

75 komment

V. D.
NOL

A kölni városvezetés válságülést hívott össze a szilveszter este elszabadult erőszaksorozat miatt: a város főpályaudvara körül összegyűlt tömegben erősen ittas férfiak csoportokba verődve molesztáltak és raboltak ki nőket.

„Borzasztó volt, amíg megtettünk kétszáz métert, legalább százszor fogdostak meg” – idézi a Guardian az egyik áldozatot, Katját. A lányt szilveszter éjjel molesztálták. Mint mondta, ahogy kiléptek az állomásról, egy csoport külföldi férfi fogadta őket, úgy kellett köztük átfurakodni, miközben folyamatosan tapogatták. „Hiába kiabáltunk rájuk, nem hagyták abba” – mondta a lány.

A bűnözés egy teljesen új dimenziójának nevezte a Kölnben történteket Wolfgang Albers. A helyi rendőrség vezetője közölte, szemtanúk leírása alapján az elkövetők arab vagy észak-afrikai országból származhattak. Eddig legalább 90 bejelentés érkezett a rendőrséghez a bűncselekmények miatt, egy nőt megerőszakoltak, sokakat fogdostak és tapogattak, köztük egy önkéntes rendőrnőt is. A tettesek erősen ittas állapotban voltak.

Rendőrautó a kölni főpályaudvarnál
Rendőrautó a kölni főpályaudvarnál
Wolfgang Rattay / Reuters

 

Az egyik a nyomozásban részt vevő rendőr a Kölner Expressnek azt nyilatkozta, a nőkkel nagyon durván bántak, sokan zúzódást szenvedtek a mellüknél és az ülepüknél.

A német igazságügy-miniszter, Heiko Maas szerint a szervezett bűnözés egy új formájával állnak szemben. Twitteren azt írta: „Nem fogjuk tolerálni a nők elleni gyáva és undorító támadásokat – az elkövetőket felelősségre kell vonni”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szabad összefüggésbe hozni a történteket a menekülttémával. A Bundestag zöldpárti alelnöke, Claudia Roth szintén kiemelte, nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni. Henriette Reker, Köln polgármestere szintén hangsúlyozta: hiba lenne összekötni egy valószínűleg észak-afrikai országból érkező agresszív csoportot a menekültekkel.

Reker kedden közölte, nagy erőkkel keresik a tetteseket. „Az nem lehet, hogy a Kölnbe érkezők támadástól rettegjenek” – emelte ki a polgármester, aki hozzátette, megfelelő lépéseket tesznek, hogy a jövőben a mostanihoz hasonló szörnyűség ne történhessen meg. Hamarosan például több térfigyelő kamerát helyeznek majd ki.

A Kölner Stadt-Anzeiger úgy tudja, a tettesek egyébként nem ismeretlenek a rendőrség előtt, többüknek meggyűlt már a baja a hatóságokkal a pályaudvar környékén elkövetett piti bűncselekmények miatt. A rendőrség jelenleg mobiltelefonok és a térfigyelő kamerák felvételeit tanulmányozza, hogy mielőbb elkapják a nőket bántalmazó férfiakat.

A kölni rendőrséget rengeteg bírálat érte, amiért nem elég gyorsan és nem megfelelően reagált a pályaudvar előtt kialakult káoszra. A biztonsági erők és Reker is azt ígérik, a következő nagyobb rendezvényre, a februári karneválra jobban felkészülnek majd. Több százezer mulatni vágyó érkezhet majd a nyugatnémet városba. „Meg kell értetnünk a kölni karneválra különböző kultúrákból érkezőkkel, hogy a boldog ünneplést nem lehet összetéveszteni a szexuális szabadossággal” – idézi a polgármestert az Associated Press.

Henriette Reker kölni polgármester és Wolfgang Albers rendőrfőnök
Henriette Reker kölni polgármester és Wolfgang Albers rendőrfőnök
Wolfgang Rattay / Reuters

Egy a kölni pályaudvarnál szolgálatot teljesítő rendőr elmondta, nyolc gyanúsítottat vettek eddig őrizetbe. „Mindannyian menedékkérők, akik a tartózkodási engedélyük másolatát hordozták maguknál” – idézi a BBC.

Hasonló bűncselekmények történtek szilveszter éjjel Hamburgban is, a város St. Pauli negyedében. A hamburgi rendőrséghez tíz eset miatt érkezett bejelentés, a nők azt mondták, férfiak támadtak rájuk a híres Reeperbahnon, a város piroslámpás negyedében. Miután megfogdosták, ki is rabolták őket.

Stuttgartból is több hasonló támadás miatt tettek feljelentést.

Merkelt támadják Németország-szerte

A közösségi médiában sokan Angela Merkel német kancellárt és a nyitott ajtók politikáját hibáztatják a történtekért. Ugyanakkor a keddi válságülés utáni sajtótájékoztatón Wolfgang Albers hangsúlyozta, egyelőre nincsenek gyanúsítottaik, annyit tudnak, hogy 18-35 év közötti, alkoholos befolyásoltság alatt álló férfiakról van szó.

Merkel kedden közleményt adott ki, melyben közölte, minél gyorsabban kézre kell keríteni az elkövetőket, és „származásukra és a korábbi életkörülményeikre való tekintet nélkül megfelelően meg kell őket büntetni”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.