Washington hazudott volna a bin Laden-akcióról?

Az amerikai oknyomozó újságírás egyik legtekintélyesebb alakja állítja egy vasárnap megjelent cikkében, hogy az Oszama bin Laden likvidálására indított katonai akcióról szóló beszámolók teljesen hamisak. 

A 78 éves Seymour Hersh leplezte le a vietnami háború alatt elkövetett My Lai-i mészárlást, és az Abu Ghraib börtön foglyainak kínzását is.

Vasárnap a London Review of Booksban közölt cikkében egy alternatív történetet tár a nyilvánosság elé az al-Kaida vezérének megöléséről. Az írás annyi olvasót hozott, hogy a Review oldala vasárnap összeomlott.  

Hersh állítása szerint az Oszama bin Laden elleni akció idején az Egyesült Államok és Pakisztán folyamatosan együttműködött egymással, többek közt a rajtaütéskor is. Mindkét állam tudott bin Laden rejtekhelyéről. A támadásról szóló sztorit az országok különböző szintű tisztségviselői is fedezték. Az újságíró értesüléseit egyetlen, meg nem nevezett forrásból szerezte, egy nyugállományú amerikai hírszerző tiszttől.  

Hersch cikkében több megdöbbentő kijelentés is szerepel. Azt írja, hogy a 2011-es akció, amelyben az amerikai tengerészgyalogosok megtámadták bin Laden abbottabádi búvóhelyét, valójában nem kockázatos rajtaütés volt, hanem egy megrendezett jelenet. Állítása szerint a pakisztáni hadsereg öt éve tartotta fogva a terroristavezért, és 2011-ben pusztán lehetővé tette, hogy az amerikai tengerészgyalogosok éjszaka berepüljenek a helikoptereikkel a komplexumba.

Az újságíró állítólagos informátora szerint a tengerészgyalogosokat egy pakisztáni katonai hírszerző kísérte el és vezette körbe Abbottabádban, és csak az Oszamát meggyilkoló lövések dördültek el az éjszaka során, nem volt 40 percig tartó akció tűzharccal.

Az iszlámábádi amerikai nagykövetségen egy lakossági bejelentő adta a tippet a CIA-nek, hogy a terrorista Abbottabádban rejtőzik, nem pedig – ahogy több amerikai tisztviselő is állította – bin Laden egyik futára vezette nyomra a CIA-t.

Hersch odáig megy, hogy Szaúd-Arábia finanszírozta bin Laden abbottabádi fogva tartását.

Az Egyesült Államok kételyeit a személyazonosságot illetően egyszerűen hazugságnak nevezi, mivel egy pakisztáni katonai orvos DNS-t kapott Oszamától, ami bizonyította, hogy Abbottabádban van, és erről Washingtonnak is tudomása volt. 

A legnagyobb hazugság azonban az újságíró állítása szerint az, hogy Pakisztán két legbefolyásosabb katonai vezetője, Ashfaq Parvez Kayani tábornok, a hadsereg vezetője, és Ahmed Shuja Pasha tábornok, a katonai hírszerzés feje nem tudtak előzetesen az amerikai rajtaütésről.

Az újságíró szerint egyébként bin Laden holttestét nem a tengerbe süllyesztették, a muszlim vallás rítusainak betartásával, hanem a Hindukus hegységben egyszerűen kidobták a kommandósok helikopteréből. 

Hersch azt állítja, hogy Barack Obama amerikai elnök és legfőbb tanácsadói gyakorlatilag mindennel kapcsolatban hazudtak, ami a bin Laden halálának körülményeit illeti.

Ned Price, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági szóvivője hétfőn közleményt adott ki, amely szerint a cikkben túlságosan sok pontatlanság és alaptalan állítás van ahhoz, hogy azokat egyenként cáfolja. „Nyilvánvalóan hamisnak” minősítette ugyanakkor Hershnek azt az állítását, hogy a bin Ladent likvidáló művelet ne lett volna egyoldalú amerikai akció.

Price szerint a műveletről az Egyesült Államokban is csak egy nagyon szűk körnek volt tudomása, és Obama elnök úgy döntött, hogy arról egyetlen kormányt sem értesít előzetesen, így a pakisztánit sem. Leszögezte, hogy Washington és Iszlámábád a jövőben is partner marad az al-Kaida megsemmisítésére irányuló erőfeszítésekben, de ez maradéktalanul egy amerikai művelet volt.

Az amerikai sajtóban heves vitákat váltott ki Hersch cikke. Többen pontonként cáfolják, köztük a CNN egyik szakírója is. A CNN-nek nyilatkozva több szakértő is a szemtanúk vallomásának ellentmondó fikciónak minősítette a történtek Hersh-féle verzióját. Hasonlóképpen elutasítóan nyilatkozott a CBS televíziónak az újságíró állításairól Michael Morrell, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatóhelyettese.

Seymour Hersh a CNN-nek elismerte, hogy a múltban több ízben tévedett a cikkeiben, de a bírálatok ellenére kitartott a mostani állításai mellett.

Oszama bin Laden likvidálásáról lapunk is részletesen beszámolt

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.