Határozott „nemet” mondtak a kvótákra a V4-ek

Elutasították az Európai Bizottságnak a kvótaüggyel kapcsolatos újabb javaslatait a visegrádi négyek külügyminiszterei, akik szerdán Prágában tárgyaltak a Keleti Partnerség országainak tárcavezetőivel.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kifejtette: „A magyar kormány nem zsarolható kvótaügyben sem. Amit Brüsszel javasol, az olyan zsarolás, amely sehova sem vezet” – mutatott rá a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Lengyel kollégája, Witold Waszczykowski kijelentette: a brüsszeli tervezet ellentmond a józan észnek, ezért sem biztos abban, hogy az Európai Bizottság komolyan gondolja-e azt, amit szerdán előterjesztett.

A vendéglátó Lubomír Zaorálek szerint a testület ismét olyan javaslattal állt elő, ami megosztja az uniós tagországokat.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos viszont úgy vélekedett, hogy a tervezet többféle álláspont alapján született kompromisszum. „A végső döntés joga a tagállamoké. Senki sem lelkesedik a kvóták miatt, de elkerülhetetlennek tűnik a terhek elosztása” – hangsúlyozta a diplomata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.