Hatalmas pofont kapott a kormánypárt, bukták a fővárost

Először lett női főpolgármestere Rómának, miután a vasárnapi helyhatósági választásokat toronymagasan nyerte az elitellenes 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje, Virginia Raggi.

Vereséget szenvedett a Matteo Renzi miniszterelnök vezette Demokrata Párt (PD) Rómában és Torinóban az olasz önkormányzati választások második fordulójában. A kormánypártot az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom jelöltjei győzték le a nagyvárosokban.

Rómában egy 37 éves ügyvédnő, Virginia Raggi győzte le a PD jelöltjét, Roberto Giachettit. Raggi a szavazatok 67 százalékát szerezte meg a voksoláson, ezzel pedig ő lett az első nő, akit az olasz főváros főpolgármesterének választottak meg – írja a The Guardian.

– Minden római polgármestere leszek. Húszévnyi gyenge kormányzás után visszaállítom a városi intézmények átláthatóságát – mondta győzelmi beszédében az ügyvédnő, aki mindössze öt éve lépett be az olasz politikába. Ragginak nehéz dolga lesz, mivel a főváros úszik a korrupcióban. A hatóságok már csak Maffia Capitale néven emlegetik Rómát, ahol korábban több tisztviselőt vettek őrizetbe sikkasztás és korrupció gyanújával.

– Történelmet írtunk. Ez nem protesztszavazat volt, a büszkeségről és változásról szólt – ezeket mondta Chiara Appendino, aki a szavazatok 55 százalékát szerezte meg Olaszország negyedik legnagyobb városában, Torinóban. Appendino szintén a PD jelöltjét, Piero Fassinót győzte le a második fordulóban.

Elemzők szerint a helyhatósági választások eredményei azt jelzik, hogy az olasz közvélemény egyre elégedetlenebb Matteo Renzi kormányával. A Corriere della Sera olasz napilap hétfőn egyenesen úgy fogalmazott, hogy a választók „leváltották” a Renzi-kormányt.

A mostani eredmény egyúttal lehetőség is az 5 Csillag Mozgalomnak, melyet Beppe Grillo komikus alapított. A jobbközép pártok ugyanis egyetlen nagyvárosban sem tudtak nyerni, így nagyon úgy tűnik, hogy a 2018-as általános választásokon a baloldal lehetséges ellenfele már az M5S lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.