galéria megtekintése

„Elegem lett az egész mocsokból”

5 komment


Dési András

Virginia Raggi személyében először kerülhet nő az Örök Város élére. Az 5 Csillag Mozgalom képviselője radikális változást ígér. Szakítana a korrupt, macsó férfiuralommal.

Elege lett az utcákon tornyosuló szeméthegyekből, a parkokat is elöntő kutyaürülékből. Beleunt a kátyúk szaggatta utakba, a lerobbant autóbuszparkba, a szmogba. S torkig lett a korrupt és tehetetlen politikusokkal, akik irányítása alatt Róma csak züllött. – Nem akarom, hogy a ­kisfiam egy mocskos városban nőjön fel – indokolta Virginia Raggi, hogy miért csatlakozott Beppe ­Grillo olasz komikus protestpártjához, az 5 Csillag Mozgalomhoz (M5S). A változtatás szándéka idén hétéves kisfia születése után fogalmazódott meg az ügyvédnőben, aki a gyerekkocsit tolva döntötte el: hadat üzen a rettenetes közállapotoknak.

Pizza, átláthatóság, történelem. Raggi az esélyes
Pizza, átláthatóság, történelem. Raggi az esélyes
Tony Gentile / Reuters

A törékeny alkatú, de annál energikusabb Raggi jó esélyekkel indul, hogy a polgármester-választás ­június 19-i második fordulójában az Örök Város első női elöljárója legyen. A június 5-i első fordulóban több mint 35 százalékot szerzett, jó tíz százalékot vert rá Roberto Giachettire, aki Matteo Renzi miniszterelnök pártja, a PD színeiben jutott be a második körbe.

 

A római közgyűlésbe 2013-ban beválasztott Raggi sikerét a határozott fellépéssel, tisztakezűségével és radikalizmusával magyarázzák. Népszerűségében benne van az Amerikában és Európában egyaránt erősödő elitellenesség is. – A férfiak tették tönkre Rómát, ők felelősek a korrupcióért, a 12 milliárd eurós adósságért – hangoztatja előszeretettel, szembeszállva a politikusokból, köztisztviselőkből, rendőrökből és bűnözőkből álló „hálózattal".

Ez utóbbinak a Mafia Capitale nevet adták a nyomozók, akik még 2014 őszén feltárták a kenőpénzekkel operáló és a több százmillió eurós uniós támogatást elsikkasztó bűnszervezetet.

A lebukottak bosszúja nem váratott magára sokáig: szerteágazó kapcsolataik révén elérték, hogy a köztisztasági dolgozók és a közlekedési rendőrök sztrájkba lépjenek, Róma fuldokoljon a szeméthegyekben és a dugókban. A helyzet tarthatatlanná vált, Renzinek le kellett léptetnie a fővárost irányító párttársát, ­Ignazio Marinót. Állítólag a kormányfő szorgalmazta az új polgármester-választást, az ötlet azonban úgy tűnik, most bumerángként csap vissza a PD-re.

A 37 éves Raggi programja csábító. Világszínvonalú tömegközlekedést, a Bubihoz hasonló, de ingyenes kerékpárkölcsönzést, intelligens közlekedési lámpákat ígér. Az átláthatóság jegyében a városi tanácsnokoktól elvenné hivatali hitelkártyáikat. Bár sokan szimpatizálnak Raggival, nehezen tudják elképzelni, vajon honnan lesz ereje és pénze elképzelései megvalósításához. A polgármesteri posztért függetlenként indult dúsgazdag üzletember, Alfio Marchini szerint Raggi Hófehérkeként absztrakt világban él. Róma azonban nem mese, hanem maga a katasztrófa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.