Háromszáz éves törvényeket írt át Ferenc pápa

Több mint háromszáz éves egyházi törvényeket írt át Ferenc pápa, hogy megkönnyítse a katolikus családi életet a modern társadalmi viszonyok között. A változások világszerte mintegy 2,2 milliárd katolikus hívőt érintenek.

A Vatikánban tegnap hozták nyilvánosságra a latin rítusú (nyugati) és a keleti katolikusokra vonatkozó két latin nyelvű dokumentumot. A pápa bevezetőjében azzal indokolja a változásokat, hogy ki szeretné egyensúlyozni a hívek lelki üdvéért való aggodalmat és az egyháztól jogi értelemben eltávolodók számának csökkentését. Sok katolikus ugyanis a polgári válás után újraházasodott, de így többé nem áldozhatott.

Az új eljárási szabályok továbbra sem engedik meg a válást, ám egyszerűbbé, gyorsabbá és főképpen ingyenessé teszik a korábban általában csak a tehetősebb hívek rendelkezésére álló, az eredeti házasságkötés érvénytelenségét kimondó semmisségi eljárást. Ezt legtöbbször azok a hívők csinálják végig, akik új házasságot szeretnének kötni, de nem akarnak eltávolodni az egyháztól. Francesco Coccopalmerio bíboros, a Pápai Törvénymagyarázó Tanács elnöke szerint a reform annak bizonyítéka, hogy a kánonjognak is lépést kell tartania a korral.

A pápa a Vatikánban. Lépést kell tartani a korral
A pápa a Vatikánban. Lépést kell tartani a korral
Tony Gentile / Reuters

A december 8-án életbe lévő változtatásokkal a pápa eltörölte a másodlagos egyházjogi szakvélemény beszerzésének előírását, és a püspököknek lehetőséget adott arra, hogy maguk döntsenek a legnyilvánvalóbb esetekben. Az esetleges elutasítás esetén fellebbezni is helyben lehet majd – ilyenkor eddig egyedül a Vatikánhoz fordulhattak a hívek.

A pápa példákat is adott arra, hogy mikor érvényteleníthetik a püspökök az egyházi házasságkötést. Ilyen eset az, amikor az egyik házasuló fél nem volt katolikus hívő. Ugyancsak semmisnek mondható ki a házasság, ha az egyik fél titkos kapcsolatot tartott fenn az esküvő idején, illetve ha az asszony abortusznak vetette alá magát.

A XVII. század végéről való kánonjogi előírások megváltoztatása meglepően sok családot érint. 2014-ben csak az Egyesült Államokban több mint 23 ezer semmisségi eljárást kezdeményeztek. Az amerikai püspökök 1970 és 1983 között már gyakorolhattak hasonló jogokat, de ezt a konzervatív bírálatok nyomán visszavonta a Vatikán.

Hasonló ellentámadásra most is számítani lehet. A Washington Post éppen a napokban szentelt hosszabb cikket a liberális egyházfő erősödő konzervatív ellenzékének. Az amerikai Raymond Burke bíboros például ismételten figyelmeztetett arra, hogy a pápa hatalma sem határtalan, nem írhatja át az egyházi tanításokat.

Ferenc pápa kerüli a közvetlen konfliktusokat az egyház tradicionalista szárnyával, szándékait inkább liberális nézeteket valló püspökök kinevezésével érvényesíti. Egy belga püspök nemrég olyan messzire merészkedett, hogy kiállt az egyneműek házasságának elismerése mellett. A konzervatív egyházi körök – mivel az egyházfő személye gyakorlatilag támadhatatlan – a Vatikánt kompromittáló kiszivárogtatásokkal, a pápa szándékaival szembeni csöndes aknamunkával fejezik ki ellenérzésüket a liberális térnyeréssel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.