Könnyíti a pápa a házasság felbontását

Századok óta a legjelentősebb változást vezeti be Ferenc pápa a katolikus házasságok érvénytelenítésében. Kedden radikálisan egyszerűsíti az eljárást, és arra kéri a püspököket, hogy nyújtsanak nagyobb segítséget a válásban a pároknak.

Ez a lépés is mutatja a pápa törekvését, hogy az egyház irgalmasabb legyen a nehéz helyzetben lévő katolikusokkal szemben. Ferenc megerősítette „a házasság megbonthatatlanságáról” szóló tanítást, ugyanakkor meggyorsította az érvénytelennek nyilvánítási eljárást, ami sokak szerint nehézkes, hosszadalmas, idejétmúlt és költséges.

Az érvénytelenítés annak kimondását jelenti, hogy a házasság az egyház törvényei szerint nem érvényes bizonyos feltételek fennállása esetén, mint a szabad akarat, pszichológiai érettség, és a gyermekáldásra való nyitottság hiánya miatt.

Ferenc pápa szerint az eljárást meg kell gyorsítani, hogy azokat a katolikusokat, akik az egyház által szentesített válást keresik, „ne nyomassza a kétség sötétsége”, hogy érvényteleníttetni tudják-e majd a házasságukat. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.