Hároméves mentőcsomagot szeretne Ciprasz

Görögország hároméves futamidejű mentőcsomagot kér, de a finanszírozással kapcsolatos részletekre nem tértek ki.

A hírt a Reuters egy névtelen forrásra hivatkozva közölte, aki látta az európai mentőalapnak (ESM) benyújtott dokumentumot. E szerint a görögök június 30-án elküldött kérelemmel ellentétben, nem kettő, hanem hároméves futamidejű mentőcsomagot kérnek. Cserébe adó- és nyugdíjreformot hajtanak végre. Az ígért reformokról részleteket nem közölt az athéni vezetés, de Alekszisz Ciprasz azt ígérte, hogy csütörtökre elkészülnek a konkrét javaslatok. A tervezett reformokat jövő héten léptetik életbe.  

A görög kormány nem nevezte meg pontosan azt, hogy mekkora hitelkeretre tart igényt. A Nemzetközi Valutaalap azonban a múlt héten közzétett elemzésében úgy becsülte, hogy Görögországnak 2018 végéig további 50 milliárd eurós külső finanszírozásra és fennálló hiteleinek átütemezésére, rosszabb esetben újabb jelentős adósságelengedésre lesz szüksége pénzügyi helyzetének stabilizálásához.

Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter a Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszternek, az eurócsoport elnökének és Klaus Reglingnek, az ESM vezérigazgatójának címzett levelében megerősítette, hogy Görögország szeretné időben és teljes egészében teljesíteni fizetési kötelezettségét minden hitelezője felé. Mindazonáltal az előzőekhez képest jóval finomabb formában felvetette az adósságelengedés kényes kérdését is.

A görög miniszterelnök szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azzal támasztotta alá az újabb hitelkérelmet, hogy igazságosabban akarják elosztani a lakosságra nehezedő terheket.

Elfogadásának esetén lényegében ez lenne a harmadik mentőcsomag a súlyos adósságválsággal küzdő ország számára, amelynek sorsáról vasárnap döntenek. Az EU mind a 28 tagállama képviselteti majd magát az újabb csúcstalálkozón, ahol a görög adósságrendezésről szóló végső tárgyalásokat tartják meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.