Görögország tett egy utolsó ajánlatot, harmadik mentőcsomagot akar

Telekonferencia formájában rendkívüli ülést tart az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete, az Eurócsoport kedden este, hogy megvitassa Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök áthidaló kölcsönre irányuló kérelmét.

A rendkívüli tanácskozást Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke hirdette meg annak nyomán, hogy délután hivatalos kérelem érkezett a görög kormánytól egy két évre szóló megállapodás megkötésére az esedékes görög adósságszolgálati kötelezettségek fedezése érdekében.

A Görögországnak korábban nyújtott pénzügyi mentőcsomag időbeli hatálya kedden éjfélkor jár le. Ugyanakkor esedékessé válik közel 1,6 milliárd eurónyi görög törlesztési kötelezettség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben.

Ciprasz szerint az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elnevezésű euróövezeti mentőalap biztosítaná az ország finanszírozását, az államadósság törlesztését pedig át kellene ütemezni. Ez egy harmadik mentőcsomagot jelentene Görögország számára a 2010 márciusában megítélt 110 milliárd eurós és a 2012. februári 130 milliárdos segély után. A Reuters szerint Németország részéről Angela Merkel kancellár már nemet is mondott a javaslatra. Ez a nem pedig azt jleneti, hogy Christine Lagarde IMF-vezérigazgató ma görög idő szerint éjfélkor bejelenti, hogy a balkáni ország csődbe ment. Ciprasz levelében egyébként az IMF-re egyetlen utalás sem szerepel.

Görögországnak egyes összesítések szerint mintegy 26 milliárd eurónyi törlesztési kötelezettsége válik esedékessé 2017 végéig. Nem világos egyelőre, hogy a szinte az utolsó órában érkezett görög segítségkérés párosul-e a hitelezők által megkövetelt szerkezeti reformok megvalósításának hajlandóságával.

Görögországot az internet népe is megmenthetné még, az IndieGoGo oldalán ugyanis indult egy adománygyűjtő akció, a Greek Bailout Fund, hogy az ország kifizethesse az 1,6 milliárdos törlesztőrészletet. Az alapnak eddig 13 ezren adtak pénzt, de csak az összeg töredéke, 227 ezer euró gyűlt össze. „Láttam, hogy a politikusok csak haboznak és futják a köröket, valakinek meg csak közbe kell lépnie, hogy elintézze” – nyilatkozta az akció elindítója, egy Thorn Freeley nevű 29 éves londoni cipőbolt-tulajdonos.

Athén központjában, a parlament előtti Szintagma téren most hatalmas tüntetés zajlik, amelyre azok mentek el, akik támogatják az EU és az IMF párosának a reformjavaslatait. Ezekről a reformjavaslatokról Ciprasz vasárnapra népszavazást írt ki, az EU és az IMF követeléseinek az elutasítására szólítva fel a görögöket. Tegnap a népszavazási „nem" hívei voltak hatalmas számban az utcákon. A görög csőd az ország kilépéséhez vezethet az eurózónából és az Európai Unióból is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.